..

 

Коментар експерта ФРУ відносно новацій про виробничу практику для студентів у законопроекті «Про зайнятість населення»

12 квіт. 2012

5 квітня 2012 року Віце-прем’єр міністр України – Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко презентував законопроект «Про зайнятість населення». Найближчим часом його розгляне Кабміном,  а потім документ потрапить до  парламенту.

В законопроекті міститься пункт про врегулювання питання проходження виробничої практики студентами. Дане питання сьогодні особливо актуальне  для будь-якого учбового закладу. Адже часто держава не в змозі забезпечити всіх студентів місцями для проходження виробничої практики. Тому кожен студент змушений самостійно шукати місце.

Чи допоможе законопроекту «Про зайнятість населення» вирішити проблему проходження виробничої практики українських студентів? Свою точку зору висловив директор Департаменту розвитку трудового потенціалу Федерації роботодавців України Родіон КОЛИШКО:

- В статті 28 законопроекту «Про зайнятість населення»  вказано, що в разі звернення до роботодавця навчального закладу з метою організації стажування, роботодавець може за домовленістю сторін, або виплачувати стажеру заробітну плату, або ж ні. Така ініціатива загалом позитивна.  З одного боку, вона полегшує студентам проходження стажування та дозволяє отримувати заробітну плату. Крім того, в такому разі студент має більше можливостей для подальшого працевлаштування, бо період стажування записується в трудовій книжці. Для роботодавця це також корисно, бо полегшується відбір професійних кадрів у майбутньому.

- Деякі експерти припускають, дана норма законопроекту може  викликати зворотну реакцію і роботодавці створюватимуть більше “тимчасових” робочих місць. Позиція Федерації роботодавців України з цього приводу наступна: створення тимчасових робочих місць – не проблема, бо багато видів економічної діяльності в Україні носять саме тимчасовий характер. Зокрема,  це притаманно для сільського господарства, дорожнього господарства, будівництва та туризму. Тому створення таких місць позитивно вплине на загальну динаміку зайнятості в Україні.

- Звичайно, існує ризик, що дані пункти документу можуть бути використані для створення робочих місць, які апріорі не мають сезонного характеру. Але це вже залежить від конкретного роботодавця. Оскільки держава у цьому законопроекті не передбачає прямого стимулювання роботодавця створювати такі робочі місця, то ми не прогнозуємо, що  роботодавці масово користуватимуться таким правом, аби організувати  сталий робочий процес.