..

 

Дмитро Олійник: Всі зміни в системі оподаткування повинні бути перш за все прийнятними та корисними для бізнесу

12 лип. 2012

Всі зміни в системі оподаткування повинні бути перш за все прийнятними  та корисними для бізнесу, сприяти інвестиціям та розвитку внутрішнього національного виробництва. Для нас, роботодавців,  активна участь в цьому процесі еквівалентна піклуванню про майбутнє бізнесу вже сьогодні. На цьому наголосив заступник Голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, після завершення презентації Концепції реформування податкової системи України, що відбулась 12 липня 2012 року, в Міністерстві фінансів України.

“Позитивним моментом вважаю зменшення розміру єдиного соціального внеску для роботодавців з 37,6% до 15% (прим. авт. для працівників залишається 3,6%), а також перспективу перерозподілу загального навантаження по єдиному внеску у рівних долях, 50 на 50,  між роботодавцем та працівником. Без сумніву, це найголовніший механізм легалізації трудових відносин та можливість подолання виплат зарплат у конвертах”, – сказав заступник Голови ФРУ Дмитро Олійник. Він також відзначив, що концепцією  податкових змін передбачено зменшення ПДВ з діючих зараз 20% до 7-12%.

Проте, за словами Дмитра Олійника, існує й зворотній бік запропонованих податкових змін і найсуперечливішою з них є запровадження податку з обігу за ставкою 2,5%, одночасно з наявністю ПДВ. “За підрахунками роботодавців запровадження запропонованого податку з обігу може призвести не тільки до зменшення, а й до збільшення витрат легально працюючого бізнесу. Багатомільйонні втрати при цьому зазнають підприємства-експортери та високотехнологічні підприємства, що створюють високу додану вартість. Ми на конкретних прикладах підприємств-експортерів та внутрішніх виробників прорахували ставку з обігу і вже попередні розрахунки показали, що податок з обігу у 2,5 % неприйнятний”, – зауважив Дмитро Олійник.

“Існують ще й інші негативні моменти концепції, серед яких збільшення податку з доходів фізичних осіб, а також ліквідація максимального розміру зарплати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок”, – резюмував заступник Голови ФРУ Дмитро Олійник.

Федерація роботодавців України долучається до активної участі в процесі реформування податкової системи. Роботодавці можуть ознайомитись з представленою під час вищезазначеного заходу концепцією “Зміни до системи оподаткування України” та її слайд презентацією. Всі зауваження та пропозиції до змін,  а також пропозиції щодо інших необхідних напрямів та конкретних заходів з реформування податкової системи можна направляти до 20 липня 2012 року, на електронну адресу Федерації роботодавців України: kontrolevich@fru.org.ua.