..

 

Збільшення кількості критеріїв, що дають право на автоматичне відшкодування ПДВ, неприйнятне для бізнесу та не сприяє його підтримці

20 лип. 2012

5  липня Верховною Радою України був прийнятий в цілому закон „Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно державної податкової служби у зв’язку з проведенням адміністративної реформи”, норми якого зачіпають процедуру адміністрування платежів, що торкаються широкого кола платників податків. Наразі закон готується до підпису Головою Верховної Ради України.

Як наголошують в Федерації роботодавців України, зазначений закон має переважно позитивні моменти. Найбільш значима зміна – безумовно, рішення влади перейти до річного звітного періоду при оподаткуванні прибутку. В Федерації роботодавців відзначають, що це доволі широко застосовувана в розвинених країнах практика. З введенням в дію цього закону, підприємства з річним обігом до 10 млн. грн., а також новостворені та неприбуткові організації, зможуть подавати декларацію і сплачувати податок лише раз на рік. Частку таких підприємств можна оцінити приблизно у 70% від загального числа платників податку на прибуток.

“Перехід до річного звітного періоду при оподаткуванні прибутку є справжнім проривом для української системи оподаткування, адже це істотно здешевлює процедуру адміністрування та забезпечує ритмічність надходжень коштів до бюджету”, – підкреслив заступник Голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

В ФРУ відзначають, що вищезазначеним законом також зроблено важливий крок назустріч бізнесу у відношенні спрощення адміністрування – скасована необхідність подачі платниками податку на прибуток разом з податковою декларацією “переліку доходів та видатків платника у розрізі контрагентів – платників єдиного податку, в який включаються операції, що здійснювались таким контрагентом”. Раніше, наприклад, банки, що обслуговують платників єдиного податку, відповідно до цієї норми, були вимушені подавати до державної податкової інспекції нескінчені переліки, яких податківці, що найголовніше, не особливо і потребували.

Ще одним з позитивних кроків, як наголошують в Федерації роботодавців, є вирішення проблеми перенесення збитків минулих років. “Нарешті усунено, мабуть, останнє непорозуміння, пов’язане зі збитками минулих років. Адже в законі передбачено, що збиток минулих років, зафіксований станом на 1 січня 2012 року і не погашений протягом наступних 4-х років, все ж таки підлягає включенню до складу розходів у 2016 році та наступних роках”, – акцентував заступник Голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Проте, як зауважують в Федерації роботодавців, поряд із численними, важливими для бізнесу позитивними змінами, існують і негативні. Так, закон містить норму, згідно з якою запроваджено додатковий критерій для отримання автоматичного відшкодування ПДВ, який  стосується великих платників податків. Він містить вимогу, згідно з якою для отримання права на автоматичне повернення ПДВ обов’язкова відсутність збитків в останньому звітному періоді. За підрахунками Державної податкової служби України, кількість великих платників податків в Україні становить понад 1300 підприємств. “Ці підприємства формують близько 70% Державного бюджету. В основному вони є експортоорієнтованими. Запровадження додаткового критерію обмежує їх права, веде до нестачі обігових коштів  та створює ризики скорочення робочих місць”, – підкреслив заступник Голови ФРУ Дмитро Олійник.

Підбиваючи підсумки слід зазначити, що в Федерації роботодавців України підтримують цей закон, оскільки він містить багато позитивних норм для бізнесу. Проте, в ФРУ проситимуть Президента України дати доручення щодо вилучення норми, що запроваджує додаткові критерії автоматичного відшкодування ПДВ.