..

 

На звернення ФРУ Президент ветував закон, що мав на меті в черговий раз нівелювати єдині підходи у здійсненні нагляду в сфері господарської діяльності

17 серп. 2012

КИЇВ, 17 серпня 2012 року. На звернення Федерації роботодавців України Президент ветував закон, що мав на меті в черговий раз нівелювати єдині підходи у здійсненні нагляду в сфері господарської діяльності,  який був прийнятий Верховною Радою 17 травня цього року.

В Федерації роботодавців підкреслюють, що відповідно до закону («Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та охорону праці», № 8484), державний нагляд та контроль у сфері промислової безпеки, гірничого нагляду та охорони праці передбачалось виключити з-під дії базового закону «Про основні засади державного нагляду та контролю у сфері господарської діяльності». Проте, саме в останньому вже закладені єдині підходи та основоположні принципи здійснення у сфері нагляду господарської діяльності в державі. До того ж, як наголошують в Федерації роботодавців України, у разі підписання Президентом закону № 8484, вже 21 вид нагляду був би виключений із цього базового закону. Нагадаємо, що з прийняттям базового закону тільки 8 видів нагляду не підпадали під сферу його дії.

Наслідками всього цього, як вже неодноразово відзначали в Федерації роботодавців, могло б стати надання інспекторам необмежених і, головне, ніким неконтрольованих повноважень, на кшталт можливості здійснювати перевірки без попереднього повідомлення, у будь-який час доби, заходити в будь-яке приміщення, включаючи приватні помешкання.

Остаточну крапку у вирішенні долі ветованого Президентом України закону №8484 мають поставити народні депутати, з початком роботи чергової сесії Верховної Ради.

До відома. Після прийняття 17 травня 2012 року Парламентом закону («Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та охорону праці» Федерація роботодавців звернулась до представника Президента України у Верховній Раді Юрія Мірошниченка з проханням посприяти його ветуванню. Аналогічні звернення ФРУ також направляла до Першого заступника Глави Адміністрації Президента України Ірини Акімової, Міністра економічного розвитку та торгівлі України Петра Порошенка і Голови Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайла Бродського та керівників парламентських фракцій.