..

 

Необхідно терміново привести Податковий кодекс у відповідність до нового КВЕД

19 жовт. 2012

Необхідно терміново привести Податковий кодекс України у відповідність до нового Класифікатору видів економічної діяльності. У разі якщо проблема залишиться неврегульованою, це поставить під загрозу питання розвитку таких пріоритетних для держави галузей економіки, як сільськогосподарське, машинобудування, суднобудування, літакобудування. З відповідним листом Федерація роботодавців України вже звернулась до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.

У зазначеному листі Федерація роботодавців звернулась до Прем’єра з проханнямдоручити відповідним центральним органам виконавчої влади терміново підготувати проект Закону про внесення відповідних змін до Податкового кодексу, що врегулюють зазначену проблему.

Нагадаємо, що 01 січня 2012 року набув чинності  затверджений Держспоживстандартом України  Класифікатор видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009:2010. Він відповідає європейській класифікації видів економічної діяльності (NACE, rev.2). Перехід на новий КВЕД відбувається протягом 2012 року, коли одночасно з новим КВЕД ДК 009:2010 є чинним КВЕД ДК 009:2005.

Починаючи з 2013 року, КВЕД ДК 009:2005 втрачає свою чинність. При цьому в новому Класифікаторі відбулася зміна класифікації більшої частини напрямків діяльності. Наприклад, діяльність сільгоспмашинобудівних підприємств, що відноситься за КВЕД ДК 009:2005 до класу 29.32.1, за новим КВЕД  відноситься до класу 28.30.

В той же час, як зауважують в Федерації роботодавців України, Податковий кодекс при визначенні особливостей оподаткування окремих видів діяльності містить кілька десятків посилань на КВЕД. І більша частина таких посилань відноситься до ще “старого” КВЕД ДК 009:2005.

У зв’язку з отриманням Федерацією роботодавців численних звернень від бізнесу щодо умов застосування особливостей оподаткування окремих видів діяльності у 2013 році у разі, якщо Податковий кодекс містить посилання на КВЕД ДК 009:2005, ФРУ вже зверталась за відповідним роз’ясненням до Державної податкової служби України. У свою чергу ДПСУ  повідомила Федерацію роботодавців про те, що для продовження застосування особливостей оподаткування окремих видів діяльності після закінчення 2012 року у Податковому кодексі мають міститися відповідні посилання на КВЕД ДК 009:2010.

Таким чином, нагальна  потреба у внесенні відповідних змін до Податкового кодексу України. Проте, у відповідь на звернення Федерації роботодавців України до Міністерства фінансів з проханням ініціювати внесення відповідних змін було отримано формальну відписку, з якої випливає, що Мінфін не буде ініціювати внесення цих змін.