..

 

Звернення Генерального директора МОП з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 1 грудня 2012 року

30 лист. 2012

Відзначення цього Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом несе в собі одностайну надію на те, що світ може покласти кінець СНІДу. Ця віра підкріплена значними досягненнями у попередженні нових випадків інфікування та збільшенні доступу до лікування ВІЛ, а також догляду та підтримки.

МОП робить все можливе сприяючи розумінню того, що ВІЛ/СНІД є трудовою проблемою, мобілізуючи зусилля у сфері праці та зміцнюючи спроможність тристоронніх партнерів в ухваленні політик та підтримці ефективних програм.

Так, є досягнення, але проблеми залишаються, оскільки захворювання, асоційовані зі СНІДом, все ще загрожують життям багатьох працівників та тих, хто від залежить, сім’ям, громадам та підприємствам. Нинішня економічна та фінансова криза у багатьох промислово розвинених країнах, а також пов’язане з нею зниження темпів економічного зростання у країнах з перехідною економікою негативно впливає на обсяги ресурсів, які можуть бути спрямовані на  «досягнення цілі «нуль»» в контексті ВІЛ/СНІД. Ми повинні зберегти наші досягнення водночас зосереджуючи наші обмежені ресурси у регіонах, які найбільше їх потребують, з метою досягнення максимальних результатів.

Сьогодні МОП ще раз підтверджує своє зобов’язання  використовувати робоче місце як шлях до «досягнення нульового показника нових випадків ВІЛ-інфекції, дискримінації та смертей від СНІДу» у тісному співробітництві з тристоронніми партнерами: урядами, організаціями роботодавців та працівників , ЮНЕЙДС, громадянським суспільством, включаючи організації людей, які живуть з ВІЛ, та партнерами з розвитку. Завдяки визначальній ролі, яку відіграють наші соціальні партнери та соціальний діалог, політики та програми на робочих місцях мають стати значним внеском у досягненні цілі «нуль». Рекомендація МОП №200 щодо ВІЛ/СНІД та сфери праці разом з Практичним посібником МОП є керівництвом до дій на робочому місці задля досягнення цієї цілі.

Ми розпочинаємо кампанію під гаслом «Досягнення цілі «нуль» у сфері праці». Глави агенцій-коспонсорів ЮНЕЙДС, а також Секретаріат об’єдналися разом, визнаючи вирішальну роль сфери праці у глобальній боротьбі з поширенням наслідків епідемії.

Разом ми зобов’язані захищати права людей, які живуть з ВІЛ, включаючи право на працю, яке є не лише правом, але й невід’ємною частиною лікування. Сьогодні, коли рання діагностика та доступ до лікування дозволяють мільйонам людей, які живуть з ВІЛ в усьому світі, продовжувати працювати та жити довгим, продуктивним життям, досягнення цілі «нуль» у сфері праці має ще більше значення, особливо для молоді. Щороку молодь нараховує понад 40 відсотків усіх нових інфекцій у світі. Ці показники вказують на те, що водночас із забезпеченням гідної праці для молоді ми також повинні наполягати на  тому, що позитивний ВІЛ статус не повинен бути перешкодою для доступу до зайнятості.

“Досягнення цілі «нуль»” також стосується питання гендерної нерівності. На додаток до тягаря догляду за людьми, які живуть з ВІЛ, жінки потерпають від насильства та економічної нерівності, що робить їх більш економічно уразливими та ускладнює їм доступ до медичного обслуговування. Залучення чоловіків є ключовим у цих зусиллях, щоб сприяти відповідальній поведінці з точки зору сексуального та репродуктивного здоров’я, а також викорінити насильство проти жінок.

Остання доповідь ЮНЕЙДС «Разом ми можемо покласти кінець СНІДу» є обнадійливою. Захист найбільш продуктивної частини суспільства має бути в центрі дій у відповідь на епідемію, якщо ми хочемо подолати СНІД.

Давайте об’єднаємо зусилля у досягненні «нульового показника» ВІЛ у сфері праці.