..

 

Держава має вжити радикальних заходів для підтримки будівельної галузі

23 трав. 2013

Федерація роботодавців України разом із Держпідприємництвом, Мінрегіонбудом, Мінекономрозвитку та Антимонопольним комітетом України  опрацює проблемні питання, що заважають розвитку будівництва. Про це йдеться у відповідному дорученні Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.

У квітні цього року ФРУ зверталась до Уряду з проханням вжити невідкладних заходів для створення сприятливого інвестиційного клімату у будівництві. Адже, сьогодні, ведення бізнесу у будівельній галузі – випробування для сміливих і терплячих.

Не дивлячись на те, що за останні кілька років у законодавство в цій сфері була внесена значна  кількість змін, темпи  зростання обсягів будівельних робіт у 2012 році та з початку 2013 року, залишаються незадовільними – наголошують в Федерації роботодавців України. Однією з головних причин, що спричиняє негативні тенденції у галузі будівництва є незадовільний стан реалізації чинного законодавства на практиці та недосконалість його окремих норм. Саме тому сьогодні будівельна галузь  все ще працює у складних умовах – стверджують в ФРУ.

В Федерації роботодавців України відзначають, що від бізнесу все ще вимагають документи, надання яких не передбачено законодавством. У процесі виготовлення, одержання та погодження документації, реалізації самого проекту будівництва, підприємства змушені  сплачувати вартість супутніх послуг – різноманітних експертиз, узгоджень, аналізів, плату за підключення до мереж монополістів, вартість дозволів, сертифікатів, ліцензій тощо.  При цьому загальна вартість таких послуг  може складати 150 тис. грн. і більше. Вартість проходження комплексної експертизи проектної документації для об’єктів 4-5 категорії може сягати 1-3% від кошторисної вартості будівництва – зауважують в ФРУ.

Також великою проблемою ведення бізнесу у сфері будівництва є значна кількість перевірок контролюючими органами, в тому числі і органами Державної архітектурно-будівельної інспекції України – зазначають в Федерації роботодавців України. Так, наприклад, по 6 житлових будинках однієї з будівельних компаній у 2012 р. органи Держархбудінспекції провели 14  перевірок, з яких 12 були позаплановими. З початку 2013 року ця ж інспекція провела  вже 6 перевірок, в тому числі 5 перевірок на об’єктах, що введені в експлуатацію.

Крім цього, в Федерації роботодавців України наголошують, що чинні будівельні норми і стандарти  потребують оновлення. Бо сьогодні в Україні будівництво не рідко регулюється нормами, прийнятими ще у 60-х роках ХХ століття.

Враховуючи всё ці тенденції, Федерація роботодавців України пропонуватиме, зокрема, запровадити симетричну з бізнесом відповідальність за неправомірні дії посадових осіб державних органів, а також модернізувати державні будівельні норми та стандарти у відповідності до сучасної практики у  сфері будівництва.