..

 

ФРУ сприятиме створенню системи узгодження планів роботи підприємств аграрної та хімічної галузі

31 січ. 2014

КИЇВ, 31 січня 2014 року. Федерація роботодавців України сприятиме створенню системи узгодження планів роботи підприємств аграрної та хімічної галузей. Таке рішення було прийнято за підсумками проведеної у ФРУ наради щодо питань забезпечення сільськогосподарських підприємств мінеральними добривами.

Учасники круглого столу відзначили, що неузгодженість графіків проведення сільськогосподарських робіт та обсягів випуску мінеральних добрив для внутрішнього ринку призводять до втрат підприємств обох галузей. Зокрема, у вересні-листопаді, коли ціни на добрива найнижчі, аграрії їх не закуповують. Через це хімічні підприємства витрачають додаткові кошти на зберігання продукції на складах. У січні-березні попит та ціни як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках зростають.

Голова Всеукраїнського галузевого об’єднання організацій роботодавців хімічної промисловості Олексій Голубов відзначив, що найбільший попит на добрива на внутрішньому ринку спостерігається у січні-березні. «Нажаль, восени, коли хіміки мають можливості забезпечити достатні обсяги виробництва і мають резерви для гнучкої цінової політики, аграрії не здійснюють закупівлі», – наголосив Олексій Голубов.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко зазначив, що за останні три місяці ціни на аміачну селітру на вітчизняному ринку зросли на 32%. За його словами, у цьому році аграрії можуть запізнитись із своєчасним внесенням у грунт приблизно 350-400 тис. тонн аміачної селітри. Загалом для проведення весняно-польових робіт українським аграріям потрібно близько 1,5 млн. тонн добрив. Найбільше споживається аміачна селітра (близько 1 млн. тон), попитом користується карбамід (близько 350 тисяч тон) та КАС (150 тисяч тон).

Представники підприємств хімічної галузі відзначили, що сезонне зростання вартості добрив спостерігається як на внутрішньому, так і на світовому ринках. Представники підприємств наголосили, що виробничих потужностей достатньо для задоволення потреб українського аграрного ринку.

На сьогоднішній день на складах виробників азотних добрив накопичено близько 400 тисяч тон добрив. Учасники круглого столу відзначили, що імпорт добрив не змінить ситуацію на внутрішньому ринку, оскільки рівень цін як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку однаковий. При цьому, через підвищений попит на добрива на світовому ринку навряд чи вдасться знайти постачальників, які зможуть задовольнити потреби ринків.

Також було обговорено першочергові кроки з державної підтримки хімічної галузі, можливі  механізми стимулювання аграріїв до закупівлі саме вітчизняних добрив. 

За результатами наради Федерація роботодавців України спільно з керівниками провідних вітчизняних хімічних та сільськогосподарських підприємств, а також профільних асоціацій підготувала та направила Звернення до Уряду. Документ  містить рекомендації, які дозволять забезпечити стабільну роботу вітчизняних виробників мінеральних добрив.