..

 

Бізнес визначив п‘ять першочергових кроків для подолання корупції в Україні

13 бер. 2014

КИЇВ, 13 березня 2014 року. Бізнес визначив п‘ять першочергових кроків для подолання корупції в Україні. Їх виконання дозволить щороку спрямовувати на розвиток економіки близько 160-200 мільярдів гривень. Про це заявили представники Федерації роботодавців України під час прес-конференції.

За оцінками ФРУ, за останні чотири роки обсяг корупції у національній економіці перевищив 500 млрд. грн. Найбільш масштабно це явище проявилося при здійсненні держзакупівель, у податковій та митній сферах, а також у судовій системі та правоохоронних органах.

“Цих грошей вистачило б на сплату близько 330 млн. середньомісячних пенсій. Така сума – це видатки двох річних бюджетів Пенсійного фонду України”, - наголосив заступник Голови Ради ФРУ Дмитро Олійник.

За його словами, ліквідація корупції дозволить додатково збільшити ВВП на 5-6%. Це дозволить створити, щонайменше, 200 тис. нових робочих місць. Крім того, за словами Дмитра Олійника, у середньостроковій перспективі Україна зможе ліквідувати дефіцит держбюджету та практично відмовитись від зовнішніх запозичень.

В ФРУ зауважили, що в Україні всі визнають факт існування корупції. Для її подолання необхідно зробити, принаймні, п’ять першочергових кроків.

Серед першочергових заходів – ігнорування бізнесом вимог чиновників платити будь-які хабарі, а про випадки вимагання хабарів – негайно публічно заявляти. Для цього Федерація роботодавців України закликає бізнес, який працює в країні, надавати максимально повну інформацію щодо намагань чиновників скоїти корупційні діяння.

Наступний крок – термінове внесення до українського законодавства, і, зокрема, у сфері державних закупівель, низки змін, які будуть спрямовані на унеможливлення побудови корупційних схем. Серед таких змін бізнес пропонує:

- створення прозорих механізмів проведення конкурсів за участі громадськості;

- встановлення контролю за результатами державних закупівель та закупівель підприємств-монополістів;

- запровадження персональної відповідальності голови і членів конкурсних комітетів за прийняті рішення;

- встановлення надійного моніторингу цінових пропозицій;

- ліквідація процедури закупівлі в одного учасника;

- запровадження преференцій для національних виробників у державних закупівлях за умови недискримінаційних умов для інших учасників конкурсів.

ФРУ також закликає правоохоронні та судові органи провести ревізію судових спорів та порушених кримінальних проваджень за економічними злочинами. Необхідно вжити заходи для закриття необґрунтовано порушених проти бізнесу кримінальних проваджень – наголошують в Федерації роботодавців України.

Важливим кроком, який дозволить подолати корупцію, бізнес також вбачає скорочення кількості та функцій контролюючих органів.

         

Довідка.

За підрахунками Федерації роботодавців України у перерахунку на 2013 рік масштаби корупції склали:

-          14% від обсягу офіційного ВВП;

-          66% доходної частини загального фонду держбюджету;

-          33% державного та гарантованого державою боргу;

-          близько 80% річного обсягу капітальних інвестицій;

-          близько 60% всіх прямих іноземних інвестицій за 24 роки незалежності;

-          триразовий обсяг річного дефіциту державного бюджету.

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ "5 КРОКІВ ДЛЯ ЛІКВІДАЦІЇ КОРУПЦІЇ В УКРАЇНІ. ЩО ПРОПОНУЄ БІЗНЕС?"