..

 

ФРУ закликає парламент України не забороняти підприємницьку діяльність у Криму

25 бер. 2014

КИЇВ, 25 березня 2014 року. Федерація роботодавців України закликає парламент України не забороняти підприємницьку діяльність у Криму. Таку заборону може бути запроваджено після прийняття законопроекту «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України». Про це йдеться у листі, який ФРУ направила на ім‘я Голови Верховної Ради України, в.о. Президента України Олександра Турчинова.

У зверненні відзначається, що прийняття законопроекту може призвести до незворотних економічних наслідків. «Наприклад, пункт а) частини 1 статті 8 законопроекту «Особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території» зазначає, що «на тимчасово окупованій території забороняється: а) будь-яка господарська діяльність (підприємницька та некомерційна господарська діяльність), якщо вона підлягає державному регулюванню, зокрема ліцензуванню, отримання дозвільних документів, сертифікації тощо». Наведений припис, на наш погляд, є занадто загальним, оскільки будь-яка підприємницька діяльність підлягає державному регулюванню. Очевидно, що у даному випадку слід заборонити ті види діяльності, які передбачають отримання спеціальних дозволів від державних органів, а перелік таких видів діяльності має бути вичерпним», – йдеться у листі Федерації роботодавців України.

У ФРУ відзначили, що законопроект залишає неврегульованими на території Криму питання порядку набуття та припинення права власності, статус українських підприємств і філій, зареєстрованих на території Криму, порядок проведення фінансових операцій між підприємствами які розташовані на території Криму з іншими українськими суб’єктами господарювання, порядок сплати єдиного соціального внеску кримськими підприємствами, порядок стягнення заборгованості з кримських клієнтів, які відмовилися сплачувати борги тощо.

У зверненні відзначається, що законопроект містить багато ризиків для українського бізнесу. Через це Федерація роботодавців України просить голову Верховної Ради, в.о. Президента України не допустити прийняття законопроекту без проведення консультацій.