..

 

Український бізнес проти економічної блокади кримських підприємств

11 лип. 2014

Необхідно допомогти українським громадянам та підприємствам y Криму зберегти активи і робочі місця. На цьому під час зустрічі з представниками бізнесу у Федерації роботодавців України акцентував заступник Голови Ради ФРУ Дмитро Олійник.

Після фактичної втрати Україною контролю над Кримським півостровом виникла загроза впровадження Росією митного режиму переміщення вантажів з континентальної України на півострів та назад. Щоб попередити цю ситуацію, Федерація роботодавців України спільно з Міністерством фінансів України напрацювали основні положення законопроекту, який мав би врегулювати питання економічних взаємовідносин підприємств Криму та господарських суб'єктів материкової України.

Проте, у парламенті розпочалось обговорення законопроекту "Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" (№4032а від 06.06.2014 року). 19 червня законопроект було прийнято у першому читанні. До розгляду у другому читанні законопроект має бути підготований у скорочені терміни.

"Таблиця поправок до законопроекту налічує 176 сторінок і 276 депутатських пропозицій щодо змін – настільки зараз велика кількість неврегульованих питань зі принципових для українського бізнесу напрямів роботи", – поінформував учасників зустрічі генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов.

За словами заступника Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитра Олійника, український бізнес та експертне співтовариство виступають проти прийняття законопроекту в запропонованому депутатами вигляді через ряд об'єктивних загроз для економіки України.

"Попри те, що Україна визнає півострів територією тимчасової окупації і наголошує на тому, що вважає його українським, законопроект вводить торгівельно-економічне ембарго на господарську діяльність Криму. – зауважив промисловець. – Вироблені на території півострова товари можна буде продати тільки у Криму та в Росії, адже жодна країна у світі не визнала Крим територією РФ".

Крім того, законопроект 4032а передбачає, що кримські підприємства, які хочуть працювати з материковою частиною України, повинні евакуювати свої виробничі потужності на континентальну Україну. "Очевидно, що може йти мова про евакуацію кафе, магазину, перукарні або автотранспортної компанії. Однак неможливо вивезти на континент морський порт, суднобудівний завод, виробничий комплекс або фермерське господарство", – зазначила під час зустрічі заступник генерального директора Федерації роботодавців транспорту України Тетяна Тітаренко.

Водночас, у разі прийняття законопроекту 4032а в чинній редакції, ті підприємства, які не будуть евакуйовані на материкову Україну, опиняться у режимі економічної блокади, – занепокоєні у ФРУ. "Положення законопроекту 4032а спонукає власників підприємств продавати свій бізнес російським інвесторам. Така політика сприяє реалізації сценарію витіснення українського виробника з території Криму, і у бізнес-спільноти складається враження, що рука, яка писала цей сценарій, не зовсім українська", – зауважив Дмитро Олійник. 

Він наголосив, що роботодавці України єдині в тому, що Крим – це українська земля, на якій живуть і працюють громадяни України та українські суб'єкти господарювання. "Вони, по-суті, стали заручниками ситуації, яка склалась. Тому основне завдання України сьогодні – допомогти українським громадянам та виробникам, які перебувають на тимчасово окупованій території, зберегти активи, виробництва та робочі місця", – сказав заступник Голови Ради ФРУ.

Саме на це спрямовані законодавчі пропозиції, внесені за сприяння Федерації роботодавців України на розгляд Верховної Ради України. Йдеться про розроблений експертами Федерації роботодавців України проект Закону України "Про особливості здійснення економічної діяльності на адміністративно-територіальних одиницях України" (№4196а від 27.06.2014).

"Федерація роботодавців України пропонує визнати Крим вільною митною зоною і надати компаніям, які хочуть працювати з Україною, статус економічних агентів. Тобто – дозволити їм постачати товари в Україну і треті країни через територію України під контролем української держави", – пояснив генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов. Він уточнив, що продукція кримських підприємств після проходження спеціальної процедури – верифікації, зможе отримати сертифікати походження У-1 для продажу в Україні та EUR.1 для експорту у країни ЄС.

За оцінкою заступника директора Корпорації "ЦМК" Віктора Богуна, такий економічний підхід до вирішення "кримського питання" цілком сприймається Європейським Союзом. "Це дозволить поступово збільшувати масштаби контролю української держави за діяльністю підприємств у Криму. Одночасно запропонований варіант буде сприяти і підтриманню діяльності українських материкових підприємств", – упевнений експерт.

Узгодити розбіжності двох законопроектів, покликаних врегулювати умови ведення економічної діяльності на тимчасово окупованій території Криму, доручено спеціальній робочій групі, до складу якої увійшли провідні експерти, парламентарі та представники реального сектору економіки. За підсумками діяльності цієї робочої групи у другому читанні парламент розглядатиме інтегрований законопроект, який врахує усі конструктивні пропозиції і дасть змогу захистити інтереси вітчизняних виробників у Криму.