..

 

Запровадження електронного адміністрування ПДВ може призвести до втрати бізнесом 70 млрд. гривень протягом 2015 року

18 лист. 2014

Перестороги щодо катастрофічних наслідків від запровадження з 1-го січня 2015 року нової системи електронного адміністрування ПДВ Федерація роботодавців України виклала у Зверненні до Президента України Петра Порошенка. У листі ФРУ закликає Главу держави ініціювати перенесення строків впровадження ПДВ-рахунків щонайменш на півроку, протягом яких слід радикально доопрацювати відповідні норми або взагалі відмовитись від них.

Запропонована урядом система електронного адміністрування ПДВ передбачає створення для кожного платника ПДВ спеціального рахунку у Державному казначействі України. При отриманні коштів від продажу товарів або послуг сума ПДВ відразу буде зараховуватися на рахунок підприємства-продавця у Держказначействі.

Діюча нині система адміністрування ПДВ передбачає перерахування суми податку до держбюджету за підсумками звітного періоду – місяця або кварталу. Тим самим підприємства мають можливість використовувати кошти, призначені для сплати податку на додану вартість, у поточній операційній діяльності. Нова система такої можливості не дає. Таким чином, запровадження системи електронного адміністрування ПДВ, за підрахунками експертів ФРУ, призведе до вилучення з оборотних коштів підприємств щонайменше 20 млрд. гривень.

“Практики використання електронного адміністрування ПДВ немає в жодній країні світу. Платники податків можуть понести багатомільярдні збитки, які треба буде компенсувати шляхом банківського кредитування. Фактично, відбудеться експропріація державою податкового кредиту, сформованого за податковими накладними, виписаними до 1-го січня 2015 року, яка буде вимірюватись десятками мільярдів гривень”, – йдеться у Зверненні ФРУ на ім’я Президента.

Вагомих втрат зазнають і комерційні банки, які відчують відтік значних обсягів коштів з поточних рахунків підприємств. Крім того, значно зросте і сама процедура адміністрування податку на додану вартість. Занепокоєння ФРУ також викликає заборона на врахування в обліку податкових накладних, виписаних до 1-го січня 2014 року, загальна сума яких складає щонайменш 50 млрд. гривень.

Таким чином, запровадження нової системи адміністрування ПДВ може призвести до втрати бізнесом щонайменше 70 млрд. гривень впродовж 2015 року.

В ФРУ також наголошують, що впровадження ПДВ-рахунків у запропонованому форматі докорінним чином змінить чинний порядок адміністрування, але не дасть відповіді на цілу низку питань. Так, залишаються без відповіді питання щодо порядку відображення та врахування сум ПДВ у разі виписки розрахунку-коригування, відновлення податкового кредиту, а також перерахунку ПДВ, розподіленого між неоподатковуваною та оподатковуваною діяльністю. Не отримає відповіді і питання відносно порядку бюджетного відшкодування ПДВ, до якого не застосовується процедура автоматичного відшкодування.

“Запровадження нової системи адміністрування ПДВ у запропонованому вигляді створює суттєві ризики для стабілізації економічної ситуації в Україні. Тому ми наголошуємо на необхідності відкласти введення в дію нової системи щонайменше на півроку для того, щоб бізнес та влада спільно знайшли оптимальний варіант”, – відзначив Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ.

Питання реформи системи адміністрування ПДВ сьогодні, 18 листопада, обговорюватимуться у Києві, в Торгово-промисловій палаті України, де проходитиме Форум бізнес-об’єднань: "Податкова реформа. Фокус – система електронного адміністрування ПДВ: наслідки та альтернативи". На Форумі учасники проаналізують наслідки запровадження системи електронного адміністрування ПДВ для економіки України, а також презентують альтернативні шляхи вирішення проблем у цій сфері. Крім численних представників експертного бізнес-середовища, у Форумі братимуть участь керівники Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби України, представників Адміністрації Президента України, народних депутатів, представників міжнародних організацій та ЗМІ.