..

 

ФРУ закликає Уряд продовжити дію мораторію на проведення перевірок підприємств та фізосіб-підприємців на перше півріччя 2015 року

18 груд. 2014

КИЇВ, 18 грудня 2014 року. Федерація роботодавців України закликає Уряд продовжити дію мораторію на проведення перевірок підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців на перше півріччя 2015 року. Про це йдеться у зверненні ФРУ на адресу Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Мораторій, який було запроваджено із серпня 2014 року, має позитивний вплив на роботу усіх без виключення підприємств. Продовження дії заборони на проведення перевірок ще на півроку стане одним із факторів, який дозволить підприємствам не припиняти роботу та зберегти робочі місця – наголошують в Федерації роботодавців України.

ФРУ проводить системний моніторинг діяльності контролюючих органів та її вплив на роботу українських підприємств впродовж трьох років. У першому півріччі 2014 року у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року регуляторне навантаження на бізнес практично не змінилось, а по деяких позиціях значно зросло.

Як зазначають в ФРУ, кількість перевірок зменшилась лише на 9,2%. При цьому, майже вдвічі збільшено суму фінансових санкцій, накладених контролюючими органами на суб'єкти господарювання – до 2,3 млрд. грн. До адміністративної відповідальності було притягнуто 561 тисячу осіб – це на 144% більше, ніж у першому півріччя 2013 року. Ще однією негативною тенденцією стало збільшення на 38% кількості проведених позапланових перевірок за дорученням правоохоронних органів.

Незмінними лідерами з проведення перевірок протягом 2012-першого півріччя 2014 року залишаються Державна служба з надзвичайних ситуацій України, Державна санітарно-епідеміологічна служба України, Державна ветеринарна та фітосанітарна служба.

Мораторій на проведення перевірок було запроваджено відповідно до закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" від 31 липня 2014 року. Відповідно до закону, перевірки контролюючими органами протягом серпня – грудня 2014 року здійснюються виключно з дозволу уряду або за заявкою суб'єкта господарювання.