..

 

Стартував відбір кандидатів на двох заступників бізнес-омбудсмена в Україні

11 бер. 2015

КИЇВ, 11 березня 2015 року. Стартував відбір кандидатів на посаду заступників бізнес-омбудсмена в Україні.

Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник взяв участь у засіданні відбіркового комітету Ради бізнес-омбудсмена, який разом із іншими членами відбіркового комітету та українським бізнес-омбудсменом паном Альгірдасом Шеметою оберуть двох заступників бізнес-омбудсмена. Дмитро Олійник був делегований до комітету п'ятіркою бізнес-асоціацій, які разом із українським урядом, ЄБРР та міжнародними фінансовими організаціями 12 травня 2014 року підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо підтримки української антикорупційної ініціативи.

Як повідомляється у повідомленні Європейського банку реконструкції та розвитку, комітет вже отримав понад 200 заявок на посади двох заступників бізнес-омбудсмена.

Рада бізнес-омбудсмена – це незалежна недержавна організація заснована для цілей покращення інвестиційного клімату в Україні і сприяння у боротьбі з корупцією в країні. Наглядова рада Ради бізнес-омбудсмена включає представників Уряду України, ЕБРР, міжнародних фінансових організацій, Американської торгової палати, Європейської бізнес асоціації, Федерації роботодавців України, Української торгово-промислової палати та Українського союзу промисловців та підприємців.

Одна із основних цілей Ради бізнес-омбудсмена – це підвищення прозорості діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також державних підприємств, що контролюються державою. Також вона має на меті сприяння у запобіганні порушень законних інтересів бізнесу. Рада бізнес-омбудсмена заснована декількома міжнародними донорами через донорський рахунок для України, який нещодавно створено у ЄБРР. Планується, що Рада почне свою роботу із другого кварталу 2015 р. 

Довідка ЄБРР.
Альгірдас Шемета, якого призначили бізнес-омбудсменом у грудні 2014, працював Міністром фінансів в Уряді Литви із 1997 по 1999 і з 2008 по 2009. Із цієї посади його призначили Комісаром Євросоюзу, спочатку із фінансового планування і бюджету (2009-10), а потім із оподаткування, митної служби, статистики, аудиту та протидії шахрайству (2010-14). Проект закону стосовно установи бізнес-омбудсмена, який окреслить його основні повноваження і сфери відповідальності, у даний момент остаточно допрацьовується разом із Міністерством економічного розвитку і торгівлі України і буде переданий на розгляд для затвердження Кабінетом Міністрів України найближчими днями.