..

 

Експертна група сторін соціального діалогу активно працює над проектом Трудового кодексу

21 лип. 2008

Вже протягом двох тижнів активно працює експертна група фахівців Конфедерації роботодавців України, Федерації профспілок України, Конфедерації вільних профспілок України, Міністерства соціальної політики та праці та Міністерства юстиції над проектом Трудового кодексу (реєстрац.№ 1108), який прийнятий Верїховною Радою України у першому читанні 20 травня 2008 року.
 
За час, що працює експертна група, створена на виконання доручення Голови комітету Верховної Ради з питань праці та соціальної політики В. Хара, опрацьовано дві перших книги проекту, присвячених загальним положенням та виникненню та припиненню трудових відносин. Слід зауважити, що порівняльна таблиця містить більше 1500 таких зауважень та пропозицій.
 
Робота проводиться конструктивно, із взаємними поступками і компромісами сторін соціального діалогу - представників організацій роботодавців та профспілок. В той же час низка положень проекту, які за своїм змістом вважаються такими, що порушують базові права роботодавців, виносяться у розбіжності. Серед них, зокрема, можна назвати право працівників брати участь в управлінні юридичною особою-роботодавцем; пропозицію заборонити роботодавцю приймати нормативні акти; обов`язок узгодження з профспілкою можливості звільнення працівників тощо.
 
У зв`язку із величезним обсягом пропозицій народних депутатів до проекту Трудового кодексу, експертна група звернулася до своїх керівників сприяти перенесенню терміну подання узгодженого тексту проекту з 1 серпня 2008 року на 1 жовтня 2008 року.