..

 

Ставку ЄСВ знизили майже у двічі, але ж сплачує його тепер тільки роботодавець

18 січ. 2016

З 1 січня майже у двічі знижено середньозважену ставку єдиного соціального внеску для роботодавця – до 22%. Наразі фонд оплати праці обкладається трьома обов'язковими платежами: на доходи фізосіб в розмірі 18%, ЄСВ в розмірі 22%, військовий збір в розмірі 1,5%.
 
Проте, в Федерації роботодавців України вважають, що існує ризик того, що при зменшенні зборів нова система оподаткування зарплат все одно не стане достатнім стимулом для їх детінізації та підвищення, до якого вчора під час своєї прес-конференції закликав роботодавців Президент України.
 
"Скоріше за все проведене зменшення ЄСВ, якого Федерація роботодавців вимагала останні 10 років від кожної нової влади, необхідно розцінювати як початок реформування в сфері легалізації трудових відносин", - зазначає директор департаменту соціальної політики ФРУ Юрій Кузовой. Проте, він зауважує, що залишився лише один платник ЄСВ – роботодавець. - "Нове законодавство не містить більше посилань на працівників, як платників ЄСВ. При цьому, у більшості цивілізованих країн світу працівник нарівні з роботодавцем бере участь у соціальному страхуванні", - зауважує Юрій Кузовой. А це у свою чергу, фактично, ліквідувало систему стимулювання роботодавців до поліпшення умов праці, і очевидною постає необхідність впровадження інших методів для створення таких стимулів.
 
В Федерації роботодавців також зазначають, що з одночасним зменшенням ставки єдиного соціального внеску, ліквідовано його диференціацію за видами діяльності. Це означатиме, що витрати на відшкодування потерпілим в галузях, які спричиняють більше смертельних випадків та захворювань від виробничих факторів, будуть дотуватись за рахунок менш небезпечних сфер діяльності.
 
Крім того, відзначають в ФРУ, збільшено максимальний розмір бази нарахування ЄСВ – з 17 до 25 прожиткових мінімумів для працездатної особи (це 34450 грн. – з 1 січня, 36250 – з 1 травня та 38750 грн. – з 1 грудня 2016 року). При цьому, якщо працівникові нарахована сума менша за мінімальну заробітну плату (1378, 1450 та 1550 гривень відповідно з 1 січня , травня та грудня 2016 року) роботодавець зобов'язаний сплачувати ЄСВ у розмірі не меншому ніж з сум мінімальної зарплати (303,16, 319 та 341 гривень відповідно).
 
"Ще однією законодавчою новацією є те, що з 1 січня 2016 року при роботі за сумісництвом обмеження бази нарахування ЄСВ максимальним розміром не застосовуватиметься. Тобто, легально працюючі високооплачувані сумісники, напевно, тепер будуть зустрічатися рідше", - пояснює експерт ФРУ Юрій Кузовой.
 
Новими законодавчими змінами у соціальному страхуванні також, фактично, скорочено строк для можливості оскарження дій фіскальних органів або виконання платниками ЄСВ своїх зобов'язань по сплаті належних сум. В ФРУ наголошують, що скорочення цих строків призведе до посилення тиску з боку податківців та збільшення кількості конфліктних ситуацій.