..

 

Роботодавці: Уряд правильно розставляє пріоритети боротьби із безробіттям, але не готовий їх реалізовувати

13 січ. 2017

Заяви Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Міністра соціальної політики Андрія Реви щодо боротьби із безробіттям демонструють розуміння сутності проблеми. У той же час, в діях Уряду поки що не простежується готовність до реального стимулювання розвитку економіки, залучення інвестицій і, насамперед, створення робочих місць. Про це заявив Олексій Мірошниченко Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України, коментуючи підсумки першого в цьому році засідання Кабінету Міністрів України.

«Без сумніву сама система стимулювання занятості має бути реформованою. І ключовими тут є принципи соціального діалогу. Нарешті можновладці усвідомили, що слід не боротися із безробіттям, а стимулювати до створення нових робочих місць. Разом з тим, в останніх діях Уряду роботодавці поки що не простежують реальних кроків до підтримки підприємців. Більше того, відновлення різного роду перевірок, погіршення інвестиційного клімату, тиск на підприємництво – все це суттєво ускладнює процес створення нових робочих місць. Навпаки, стимулює посилення тінізації ринку праці. Але головне, безробіття як явище – це похідна від стану економіки. Поки нормально не запрацює економічне стимулювання, ми приречені інерційно реагувати на проблему безробіття».

Також на думку роботодавців, не слід очікувати від Служби зайнятості функцій щодо розробки базової концепції зайнятості. Реформування цієї Служби звісно передбачає ключову зміну векторів роботи, зі ставкою на підвищення відповідності кваліфікацій працівників потребам ринку та роботодавців. Але при цьому Служба не може підміняти собою весь Уряд та перебирати функції по покращенню інвестиційного середовища.

Також роботодавці наголошують на необхідності реалізації комплексу заходів щодо легалізації ринку праці, не обмежуючись виключно каральними механізмами. «Проблема зарплат у конвертах знаходиться не тільки у площині непорядності окремих підприємців. Насамперед причина цього ганебного явища – у надзвичайній забюрократизованості регулювання трудових відносин. І останні зміни до чинного законодавства зовсім не покращують цю ситуацію. Роботодавець знаходиться у положенні, коли йому простіше заплатити штраф за не оформлення працівника, ніж пройти офіційно всю процедуру працевлаштування з усіма можливими подальшими ризиками при звільненні», - заявив Олексій Мірошниченко.

В цілому ж, роботодавці вітають ініціативу Уряду щодо легалізації ринку праці, відзначають коректність базових установок і закликають вжити більш послідовних заходів при покращенні інвестиційного середовища в цілому.