..

 

Чим загрожує Україні затримка траншу МВФ – прогнози економістів

21 бер. 2017

Експерти знизили прогноз росту ВВП, промислового виробництва, але більш за все їх непокоїть наростання негативних настроїв серед інвесторів.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) перенесла запланований на 20 березня розгляд питання про виділення Україні четвертого траншу кредиту в розмірі $1 млрд. В МВФ вирішили перестрахуватися і запросили оновлені макроекономічні прогнози з урахуванням ефекту від торгової блокади окупованих територій Донбасу.

"Уточнення цих розрахунків важливо для обох сторін. Відповідні консультації вже розпочато. Плануємо завершити у найкоротші терміни", – зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк.

А поки ці розрахунки не завершені, НВ Бізнес вирішив запитати, про те, які загрози для України з'явилися у зв'язку з рішенням МВФ.

Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, економіст

Змінилися не просто якісь окремі дані, змінилася вся макроекономічна "картинка". Результати блокади спочатку могли призвести до деяких негативних наслідків. Але рішення РНБО фактично повністю змінило ситуацію. Я вважаю, що прогноз зростання економіки буде зменшено на 1,5-2 процентних пункти. Тобто в цьому році вона зросте в найкращому разі на 1%, а то й взагалі покаже нульове зростання. Зрозуміло, що це повинно було налякати МВФ. Україна отримала "подвійний хук". З одного боку, ми зменшуємо наші експортні потоки, тому що раніше з цієї непідконтрольної території брали метал, продавали його за кордон, отримували кошти від експорту. По-друге, збільшується імпорт, – адже раніше вугілля купувалося за гривні з території непідконтрольної Києву, а тепер його потрібно буде ввозити з-за кордону. Зростання торгового дефіциту призведе до підвищення тиску. Якщо Україна не отримає $5 млрд зовнішнього фінансування, то виникнуть серйозні труднощі із забезпеченням фінансової стабільності держави. Тому зараз ми перебуваємо в зоні серйозної турбулентності. І тут необхідно стрімко проводити структурні реформи, для того, щоб поліпшити інвестиційний клімат, а за рахунок цього залучити в країну прямі іноземні інвестиції.Також важливо швидко знайти компроміс для врегулювання питань, пов'язаних з блокадою. Відкладання вирішення цього питання призводитиме до все нових втрат.

Олексій Блінов, головний економіст Альфа-Банку в Україні

З точки зору можливого підвищення суверенного рейтингу країни, ця відстрочка неприємна, адже багато хто з надією очікує перегляду. Тут потрібно говорити не те щоб про прямі втрати, а про не використаний, в черговий раз, потенціал. Що стосується інфляції, то тут я не бачу великих ризиків. Але ми зараз переглядаємо наші прогнози щодо економічного зростання. Якщо раніше очікувалося зростання на 2,7%, то зараз ця цифра скорегована до 2%. В основному через зупинку підприємств на Донбасі. Найбільше постраждають промислове виробництво і транспорт. Прогноз зростання промвиробництва ми погіршили до 1%. Що стосується платіжного балансу і валютного ринку, там великих переглядів немає, оскільки значною мірою падіння обсягів експорту буде компенсовано за рахунок сприятливої кон'юнктури на зовнішніх ринках, яка приємно дивує з початку року, насамперед це стосується цін на метали. Якщо взяти ціни на ключові види української металопродукції, то вони у 1,5 раза вище, ніж рік тому. Тобто навіть якщо виробництво впаде на 10%, зростання цін на 20-30% на рік призведе до того, що зниження обсягу валютної виручки буде не таким вже й страшним.

Олена Білан, головний економіст Dragon Capital

Важливо розуміти, що програма МВФ не зупиняється. Радикальних наслідків для економіки відстрочка з траншем не несе. Але рішення української влади зупинити торгівлю з окупованою територією і ввести санкції проти російських банків може негативно позначитися на економіці. Ймовірність відновлення економічних зв'язків з окупованими територіями знижується, тому для економіки це буде означати такий раптовий шок через втрату частини виробничих активів. За нашими оцінками, зупинка торгівлі може зменшити реальний ВВП приблизно на 1 процентний пункт. і, що більш важливо, погіршить дефіцит поточного рахунку на 1,7 процентних пункта ВВП внаслідок втрати виручки від експорту сталі і зростання імпорту вугілля. Але є і невеликий позитив. Зазвичай, при погіршенні економічної ситуації підвищується необхідність фінансової підтримки з боку МВФ, а значить ця програма і пов'язані з нею реформи триватимуть. Що стосується курсу, то ми очікуємо невеликого ослаблення, – до 29 гривень за долар. Нацбанк може частково зменшити тиск на гривню за рахунок своїх резервів, тому, я не думаю, що курс впаде нижче 30 гривень за долар, навіть якщо блокада триватиме. Для економіки і курсу загалом негативні наслідки, але керовані.

Віталій Шапран, член виконавчого комітету Українського товариства фінансових аналітиків

Це психологічний вплив в основному. Ніяких серйозних наслідків рішення МВФ не несе. В цілому ці гроші все одно не можна було б використовувати для інтервенцій на валютному ринку. Валютний ринок зараз перебуває у збалансованому стані. Якщо це питання вирішиться до літа, це буде навіть краще для країни. Інша справа, як на заяву фонду відреагують інші наші західні партнери, чи не дадуть вони задній хід. Утім, навряд чи це вплине на курс. Навіть якщо подивитися на обсяг торгів на міжбанку за 2016 рік, то ми побачимо цифру, близьку до $60 млрд. Недоотримані Україною близько $2 млрд валютної виручки в річному еквіваленті через втрати економічних зв'язків з непідконтрольними територіями, про які зараз багато розмов, – несприятливий сценарій, але не критичний і малоймовірно, що він призведе до девальвації національної валюти. Ці втрати, можливо, ще будуть компенсовані за рахунок експорту інших товарів. Навіть "валютники" не реагують на такого роду блокаду, на перерахунок курсу. Ми повинні запропонувати оновлений меморандум з актуальними цифрами. Там, звісно, будуть дані щодо зниження прогнозу зростання ВВП, будуть невеликі зміни на валютному ринку. Мене значно більше турбує ситуація з тими підприємствами, які розташовані на непідконтрольних територіях. Найімовірніше, всі ці підприємства просто будуть зупинені після заяв власників про втрату над ними контролю. Є ризик підвищення соціальної напруженості в зоні АТО.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна

Факт того, що МВФ переніс розгляд питання щодо траншу Україні, сприймається досить негативно. Останнім часом з України йшов достатній потік новин, який не мiг не викликати занепокоєння. Блокада порушує питання, які тепер вимагають змін у макропараметрах. Їх треба внести і зрозуміти. Але також необхідно розуміти, що одним з ключових для МВФ питань, що стосуються України, є боротьба з корупцією. Зараз ситуація чимось нагадує минулорічну, коли гроші вже фактично були на столі, ми виконали всі умови МВФ щодо макроекономіки, бюджету, начебто все було добре, а потім пан Айварас Абромавичус звинуватив Ігоря Кононенка і друзів президента в корупції. І цей скандал призвів до затримки з виділенням траншу до вересня минулого року. Для іноземних донорів питання антикорупції не менші, а часом і більш важливі, ніж втрати бюджету чи обмінний курс. Вони породжують серед іноземних інвесторів скептицизм. Загалом якихось миттєвих наслідків від затримки з траншем я не очікую, –  економіка вже стабілізувалася, і від цих кредитів ми не залежимо, але проблеми з їх отриманням створюють негативний фон. У нас немає значних виплат у цьому році. Там близько $800 млн за боргом МВФ, це ми можемо собі дозволити, адже у нас $15 млрд резервів. Але з такими країнами, як Україна, інвестори не працюють, якщо тут не працює МВФ. Тому це досить негативний сигнал.

Источник http://biz.nv.ua/ukr/publications/chim-strashna-dlja-ukrajini-zatrimka-transhu-vid-mvf-prognozi-ekonomistiv-837309.html