..

 

Роботодавці будуть зобов’язані вручати повістки про виклик до військкомату

22 трав. 2017

18 травня 2017 року Верховна Рада України прийняла Закон про внесення змін до Закону «Про військовий обов'язок і військову службу" щодо вручення повісток військовозобов'язаним і призовникам.

Законом передбачається покласти на органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ і організацій, в тому числі навчальних закладів, незалежно від місця їх перебування в Україні і наявності в їхніх адміністративно-територіальних одиницях військових комісаріатів, обов'язок на вимогу комісаріатів сповіщати призовників і військовозобов'язаних про їх виклик у військкомати та забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом.

Також роботодавці повинні будуть у 7-денний строк повідомляти комісаріати про прийняття на роботу та звільнення призовників і військовозобов'язаних.

Сприяння організації призову громадян на військову службу сьогодні передбачене чинним законодавством України. Посилення таких законодавчих норм не викликає сумніву у їх правильності, тим більше у реаліях нашого часу. Разом з тим, варто відмітити, що саме таке формулювання може призвести до того, що виникне ситуація, коли керівника підприємства, установи, організації (незалежно від того чи є, чи немає військового комісаріату на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці) буде притягнено до  юридичної відповідальності за неналежну реалізацію військовими комісаріатами своїх повноважень щодо забезпечення призову призовників і військовозобов’язаних. – зазначають у Конфедерації роботодавців України.

 Варто зазначити, що чинною редакцією статті 38 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" відповідний обов'язок передбачено для адміністративно-територіальних одиниць, де немає військових комісаріатів.