..

 

Відбулося 4-те засідання Платформи громадянського суспільства

22 трав. 2017

У м. Брюссель (Бельгія) відбулося чергове спільне засідання Платформи громадянського суспільства, яке, традиційно, завершилося підписанням Спільної декларації.

Конфедерація роботодавців України вітає Українську Сторону Платформи громадянського суспільства із проведенням зазначеного спільного засідання та аналізує окремі положення прийнятої Спільної декларації.

Традиційно, а цьому документі увага приділяється політичним питанням: закликам до припинення бойових дій на Сході України, прийняттю безвізового режиму подорожей громадян України до ЄС, ратифікації Парламентом Нідерландів Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС та іншим, не менш значущим питанням.

Тематичними акцентами цьогорічної декларації були питання охорони довкілля в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС та спроба проаналізувати наслідки першого року застосування Повної та Всеосяжної Зони Вільної Торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС.

Якщо питання охорони довкілля є достатньо ґрунтовними та логічними у своєму викладенні та акцентах, на які сторони звертають увагу, то частина Декларації, присвячена питанням застосування Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, викликає багато запитань.

По-перше. Чи не на першому місці в Декларації є питання щодо запровадженої Україною заборониекспорту деревини і всі занепокоєння, пов'язані із забезпеченням сталості лісогосподарського сектору. Безсумнівно, питання експорту лісу-кругляка є важливим і чутливим у відносинах між Україною та ЄС, але бути на одному з перших місць по згадуванню у Декларації, передувати питанням загального аналізу експорту-імпорту між сторонами учасниками ЗВТ, впровадження СФЗ - це вже серйозний знак заінтересованим у впорядкуванні цього питання сторонам.

По-друге, незважаючи на певні очкування, Декларація не містить аналізу навіть загальних тенденцій, даних і проблем в експортно-імпортних відносинах між Україною та ЄС.

По-третє. Декларація містить пряме посилання на необхідність скорішого утворення Дорадчої групи з питань сталого розвитку, як передбачено ст.299 глави 13 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, з широким представництвом організацій роботодавців та профспілок, неурядових організацій та інших заінтересованих сторін для забезпечення постійного, послідовного та своєчасного діалогу, що охоплює аспекти сталого розвитку торговельних відносин між Україною та ЄС. Також сторони закликають відповідні органи влади, українських та європейських експертів об’єднати зусилля для створення технічних робочих груп та започаткування консультацій з технічними комітетами, у т.ч. із Підкомітетом з управління санітарними та фіто санітарними заходами, створеному у відповідності до Глави 4 Розділу IV Угоди.

Сподіваємося, уповноважені органи та представники експертного середовища дослухаються закликів, що робить небайдужа про-європейська громадськість у складі Української Сторони Платформи громадянського суспільства.