..

 

Уряд замість того, щоб стимулювати підприємництво – вішає чергове ярмо на бізнес

20 черв. 2017

     Останнім часом все частіше можна почути про нову ініціативу Уряду, яка ніби то має не лише покращити ситуацію з працевлаштуванням дорослого населення, але й буде мотивувати роботодавця.
На думку очільника Міністерства соціальної політики України А. Реви, проблему працевлаштування людей після 45 років можна вирішити шляхом покладення чергових зобов’язань на роботодавця.
Так, Міністерство планує запровадити для роботодавців квоти для прийняття на роботу працівників від 45 років.
«Давайте внесемо до закону дуже просту правку, як у нас є квота на інвалідів: давайте зобов'яжемо роботодавців не менше ніж 4-5% мати людей після 45 років. І якщо людина скаржитиметься, приходитиме до нас і говоритиме, що її не беруть на роботу під будь-якими приводами, значить, ми повинні мати інструментарій вплинути на ситуацію», - зазначив А. Рева
На думку експертів Конфедерації роботодавців України, -  це популістські заходи Уряду, які нічого не коштуватимуть державі, проте поставлять роботодавців у скрутне становище, змушуючи працевлаштовувати людей відповідного за квотою віку.
"Таке враження, що проблеми держави перекладають з хворої голови на здорову. Замість того, щоб організувати курси підвищення кваліфікації для людей старшого віку, мотивувати таких працівників на роботу та розвиток, Уряд обтяжує бізнес всілякими такими обмеженнями. Поясніть, навіщо роботодавцеві некваліфікований працівник, який не відповідає вимогам? А що робити з проблемою занятості молоді? Вона ще більше загостриться. Ще трохи, і з таким підходом до політики працевлаштування ми опинимося в ситуації, що якщо потенційний працівник у віці від 30 до 40 років здоровий, бездітний, не з непідконтрольної території, без кримінального минулого – не матиме шансів працевлаштуватися - тому що квоти", говорять у Конфедерації. 

Довідково:
«В країнах ЄС існують різні механізми заохочування як працедавців, так і робітників передпенсійного віку. Наприклад, в Болгарії держава відшкодовує працедавцю зарплату за перший рік, якщо він наймає людину за 50. Румунія та Мальта пропонують податкові пільги для працедавця, якщо він створює робочі місця, наймає, проводить навчання робітників за 40 (Мальта), 45 (Румунія) років»