..

 

Введення додаткових квот на працевлаштування гальмує розвиток бізнесу!

5 лип. 2017

Конфедерація роботодавців в чергове звертається з закликом до Уряду щодо неприпустимості введення обов’язкових додаткових квот на працевлаштування.

«Крім осіб з інвалідністю, молоді, одиноких жінок і осіб з непідконтрольних територій вже завтра, якщо не будуть внесені відповідні зміни, роботодавець постане перед необхідністю обов’язково працевлаштовувати людей, яким за 45 років», - відзначає Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко.

Такого висновку фахівці Конфедерації дійшли, проаналізувавши проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (реєстрац. 6614). Зазначеним законопроектом передбачено, зокрема, розширення категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення»), ввівши додатково до 8 вже існуючих категорій осіб, що мають такі гарантії (як-то: особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування; молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах; учасники бойових дій тощо) ще осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років.

Фактично мова йде про те, що частині підприємств, установ та організацій України  незрозуміло чому  тим, які  мають від 8 до 20 осіб,  встановлюється квота у розмірі не менш як 1 особа у середньообліковій чисельності штатних працівників.

На думку фахівців Конфедерації роботодавців України, замість додаткових стимулів розвитку мікро- та малих підприємств, які, згідно практики країн-членів ЄС, є драйверами розвитку економіки і які в середньому виробляють більше ніж 80% ВНП, Уряд намагаэться  встановити «соціальний обов’язок» на  працевлаштовування осіб перед пенсійного віку. При цьому, на думку Міністра соціальної політики України А. Реви, такі зміни розглядаються виключно як «гарантії особам перед пенсійного віку», не беручи до уваги необхідність розвитку економіки України, її бізнесу та покращення інвестиційного клімату. Такі дії, в черговий раз, свідчать про недбале відношення політиків до вітчизняних підприємців, їх відірваність від реального життя.

Звертаємось до Уряду України з вимогою виключити зміни до ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення», передбачених проектом закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (реєстрац. 6614)!



Теги: Конфедерація роботодавців України , квоти працевлаштування , розвиток економіки , прцевлаштування осіб перед пенсійного віку