Блог Родіона Колишка - Радника Конфедерації роботодавців України: Ця музика буде вічною, якщо я заміню батарейки…

17 серп. 2017

Ці слова з відомого хіту 90-х групи «Наутілус Помпіліус» цілком застосовуються до сьогоднішніх прагнень  (чомусь) Мінрегіонбуду України, який розробив проект закону України «Про батарейки, батареї та акумулятори».
Крім того, що дана сфера регулювання не дуже сильно відноситься до компетенції Мінрегіонбуду, законопроект містить декілька положень, які, на нашу думку,  потребують окремої уваги.
Зокрема, ч. 5 ст. 7 законопроекту дає повноваження Мінприроді (ЦОВВ , що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього середовища) «проводити перевірки із застосуванням інструментально-лабораторного контролю…, складати акти за результатами таких перевірок…, надавати обов’язкові приписи…, накладати адміністративні стягнення, пред’являти претензії про відшкодування шкоди…» і т.п. Єдине, що не визначене у цій статті – кого перевіряти і до кого пред’являти претензії? Стаття взагалі та  ч. 5 зокрема не містять жодного слова про те, у кого Мінприроди має проводити перевірки, кому пред’являти претензії та на кого накладати адміністративні стягнення! Якщо читати буквально – то завтра Мінприроди, керуючись цією статтею, може зайти до будь-якого підприємства, громадянина і, наприклад, надати обов’язків припис щодо усунення вимог законодавства! При цьому не зрозуміло якого…
Навіть якщо уявити, що розробники мали на увазі суб’єктів, які вказані у проекті закону, але яких вони (розробники) не зазначили у статті, то все рівно виходить негарно – з однаковими повноваженнями щодо перевірки Мінприроди може зайти до виробника батарей, дистриб’ютора  чи просто крамниці, в яких такі батарейки продаються.Цікавим є також зобов’язання (!) виробників портативних батарей, батарейок і акумуляторів забезпечити  фінансування  роздільного збирання відпрацьованих портативних батарей, батарейок і акумуляторів від кінцевих споживачів. 
Зокрема, саме виробники повинні забезпечити створення не менше одного пункту збирання на 1000 жителів. Крім самого факту зобов’язання створення таких пунктів (до речі, в статті взагалі не згадуються органи місцевої влади, які, в цілому уповноважені за розроблення схем санітарної очистки населених пунктів  та регіональні плани поводження з відходами), викликає здивування цифра «1000 жителів». Середня кількість жителів у будинку на 200 квартир сягає 800 - 1000 мешканців. Якщо читати цю норму буквально, то практично в кожному середньому будинку міста мають бути створені відповідні пункти збирання батарейок?? А що робити у сільській місцевості, де цю «1000 жителів» треба шукати у декількох селах? 
Словом, законопроект викликає багато питань і, безумовно, потребує доопрацювання.З повним текстом законопроекту можна ознайомитися за посиланням  http://employers.org.ua/discussions/id16
Конфедерація роботодавців України запрошує до обговорення та висловлення зауважень до законопроекту «Про батарейки, батареї та акумулятори» 



Теги: проект закону України «Про батарейки , батареї та акумулятори» , Конфедерація роботодавців України , законопроект