Вища освіта повинна бути платною

3 лист. 2017

Олексій Мірошниченко, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України

Цей блог мені навіяла розмова, яка відбулася на засіданні Урядового комітету, де розглядалось питання про присвоєння вищим навчальним закладам статусу національного і дискусія, яка відбулася на Фейсбуці після мого посту про цю подію.

На диво, практично всі швидко погодились, що треба вводити новий критерій - це кількість випускників навчального закладу, що працевлаштувалися протягом 3-х років. Цей критерій, а в подальшому слідкування за тим, скільки випускників ВНЗ працевлаштувалося, повинен привести до покращення професійної кваліфікації і якості вищої освіти.

Безумовно статус національного - це анахронізм від радянської епохи і його треба відміняти, і думаю, що рано чи пізно це відбудеться.

Але цей блог не про це.

Була спроба легкої дискусії про необхідність введення оплати за отримання вищої освіти.

Висловлю свою думку на цю проблему.

Абітурієнт повинен робити свідомий вибір майбутньої кваліфікації, майбутнього місця роботи і головне - заплатити кошти за своє навчання, якщо це тільки не професії, за які готова і повинна заплатити держава, наприклад: військові, поліція, професії, що відносяться до економічних пріоритетів держави і т.п. Всі інші повинні платити свої кошти за отримання вищої освіти! Це можуть бути різного роду гранти, кошти майбутніх роботодавців чи кредити, але головне - кожен платить за здобуття саме вищої освіти.

Інше питання, що держава повинна створити умови для отримання кредитів для навчання на максимально пільгових умовах, а можливо і під нуль відсотків. Але з обов’язковою умовою повернення цих коштів протягом 5-10 років після навчання.

Можливо тоді молода людина і її сім’я добре поміркують щодо вищої освіти і можливо звернуть увагу на професійну освіту і майбутнє працевлаштування, як, наприклад, у Новій Зеландії, де 84% випускників обирають професійну освіту, а решта вищу...

Мені здається, що вже прийшов час вирішувати це питання на законодавчому рівні і головне, не реагувати на псевдо аргументи різного роду популістів і захисників величезної кількості вищих навчальних закладів в Україні.

До речі, зараз все більше зникає поділ між вищою і професійною освітою, але про це вже в наступному блозі...