..

 

Роль соціального діалогу в Україні має бути переглянуто

10 лист. 2017

8 листопада 2017 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів круглий стіл на тему: «Соціальний діалог як інструмент взаємодії громадянського суспільства і держави». У роботі круглого столу взяли участь і представники Конфедерації роботодавців України, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, член Ради Конфедерації роботодавців України, Голова Федерації роботодавців ЖКГ України Олег Адамов та директор департаменту соціально-трудових відносин Конфедерації роботодавців України Наталія Петраківська.

У ході дискусії учасники круглого столу обговори недосконалість ведення соціального діалогу в Україні та запропонували своє бачення щодо підвищення його ефективності.

«Вже сім років ми маємо законодавче підґрунтя для ведення соціального діалогу, та, на превеликий жаль, Закон так і не став інструментом для ефективного прийняття найбільш важливих рішень в Україні. І причин цьому декілька. По-перше, НТСЕР, яка, як передбачалось, мала стати майданчиком для прийняття узгоджених рішень сторонами соціального діалогу, так ним і не стала. По-друге, це репрезентативність об’єднань організацій, яка через проблему задвоєності членських організацій не відображає реальної ситуації з чисельністю в об’єднаннях, членами якого вони є. Крім того, як показав досвід, репрезентативність все ще важлива при колективно-договірному процесі, але факт укладення угод/договорів іноді домінує над репрезентативністю», - зазначив у своєму виступі Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Крім того, значну увагу приділили учасники круглого столу ролі громадянського суспільства у соціальному діалозі, а також поширенню його принципів на територіальний рівень.

Залишається сподіватись, що проблеми соціального діалогу, озвучені на круглому столі, все-таки будуть почутими, і перш за все Урядом, який буде залучати соціальних партнерів не лише в якості допомоги при прийнятті непопулярних рішень. Це значно підвищить рівень довіри до влади, дасть можливість уникнути конфліктності між сторонами.



Теги: соціальний діалог , Виконавчий Віце-президент , Олексій Мірошниченко