..

 

Україна реформуватиме Класифікатор професій

20 квіт. 2018

Через невідповідність чинного Класифікатора професій ДК003:2010 міжнародній стандартній класифікації занять (ISCO 08) група експертів, представників різних органів влади, професійних громадських організацій та наукових установ зібралася обговорити основні методичних та методологічні підходи до формування нової редакції Класифікатора.

Крім необхідності приведення чинного Класифікатора до вимог ISCO 08, експерти обговорили додатково низку питань, без вирішення яких зміна редакції Класифікатору буде не зовсім ефективною.

Так, серед інших питань, радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко підняв питання узгодження як мінімум трьох документів: Класифікатора професій, національного реєстру професійних кваліфікацій та реєстру професійних стандартів. «Незважаючи на те, що два останніх документи ще не розроблені, нам необхідно вже зараз», - зазначив Родіон Колишко, - «думати про їх взаємну доповнюваність та узгодженість, оскільки назва процесії та її кваліфікаційна основа є важливою запорукою стабільності ринку праці та ефективних трудових відносин». На думу роботодавців, важливо забезпечити зв’язок між ринком праці і сферою освіти і як раз професійні стандарти, кваліфікації та сучасний Класифікатор професій мають стати необхідним базисом для формування сучасної Національної системи професійних кваліфікацій та адекватної системи оплати праці, що передбачено чинним законодавством.

Експерти домовились продовжити роботу після формування першого проекту майбутнього класифікатора НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України.




Теги: професійний стандарт , Родіон Колишко , Радник Конфедерації роботодавців , професійні кваліфікації , Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців , оплата праці