..

 

Уряд визнає, що рівень середньої освіти у професійно-технічних навчальних закладах є набагато нижчим, ніж в школах

5 лип. 2018

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти під час розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів” (реєстр. № 8269 від 13.04.2018) йшла дискусія щодо доцільності передачі фінансування коледжів і технікумів на місцевий рівень. Враховуючи, що рішення про передачу фінансування вже прийнято наприкінці минулого року, дискусія точилася навколо наслідків такого рішення.

В цілому всі присутні погодились в тому, що якість середньої освіти у переданих сьогодні на місцевий рівень училищах не підвищилася. За даними МОН 40% випускників училищ не склали ЗНО з української мови. При цьому аналогічний відсоток серед випускників коледжів складає 12%, але до минулого року вони залишалися на державному гарантованому фінансуванні.

Що буде з ними завтра? На думку Міністерства певним виходом з цієї ситуаціє могло б бути створення певних освітніх кластерів з коледжем всередині і кількома професійними навчальними закладами у складі, проте чи вирішить питання підвищення якості освіти об’єднання відносно сильного навчального закладу і кількох слабких?

Як зазначає Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко, це питання особливо гостро постало під час розгляду питання про внесення змін до додатка № 3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” щодо збільшення видатків для вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, які входять без статусу окремих юридичних осіб до складу вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації (реєстр. № 8435 від 06.06.2018). Враховуючи традиційну позицію Мінфіну щодо відсутності коштів і в бюджеті, і в спец.фонді на зазначені цілі, представник МОН зазначив, що якщо не вжити термінових заходів, Україна взагалі може зупинити освітній процес у четвертому кварталі цього року через елементарний брак фінансування поточних витрат вищих навчальних закладів.

Прийнятної відповіді на ці виклики поки що не знайдено.




Теги: Конфедерація роботодавців України , роботодавці , Радник Конфедерації роботодавців