..

 

Розширено перелік робітничих професій для підтвердження неформального навчання

10 черв. 2019

4 червня 2019 р. відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з розробки нормативно-правових актів з питань підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, в якому взяв участь радник Конфедерації роботодавців України, Директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко.

За результатами засідання групи було прийнято рішення розширити перелік професій, за якими може здійснюватися підтвердження результатів неформального навчання до 84.

Слід зазначити, що практично всі професії, якими пропонується розширити відповідний перелік, були ініційовані крупними вітчизняними підприємствами – АТ «Укрзалізниця» та ДТЕК, що дозволяє сподіватися на поширення реальних можливостей підтвердити результати неформального навчання за достатньо масовими професіями, серед яких електрогазозварник, електромонтер, монтер колії, слюсар, стропальник та інші. «Для того, щоб чергове розширення переліку не перетворилося на профанацію, необхідно передбачити окрему зустріч групи, наприклад, наприкінці року з метою оцінки досягнутого прогресу та відповідної корекції переліку, в т.ч. і шляхом зменшення переліку робітничих професій, за якими можливе підтвердження результатів неформального навчання та приведення його у відповідність до розроблених інструментів оцінювання», - зазначив Родіон Колишко.

Довідково:

Порядок підтвердження результатів неформального навчання за робітничими професіями було затверджено Постановою КМУ від 15.03.2013р. Наразі у Переліку професій, за якими можливо здійснити підтвердження результатів неформального навчання 9 професій, серед яких лише за однією – кухар – проводиться таке підтвердження. За даними Державної служби зайнятості з 2016 р. таке підтвердження у трьох визначених центрах отримали 189 осіб.




Теги: Конфедерація роботодавців України , підтвердження результатів неформального навчання , роботодавці , Радник Конфедерації роботодавців , Родіон Колишко , Інститут професійних кваліфікацій