..

 

Кабінет Міністрів України ухвалив проект Закону України про професійну освіту

11 лип. 2019

Рішенням Кабінету Міністрів України 10 липня 2019р. було схвалено проект Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту». У разі прийняття його Верховною Радою України законопроект має замінити чинний закон «Про професійно-технічну освіту» від 1998 року, який не враховує сьогоднішнього стану та перспектив розвитку системи професійної освіти України, політики децентралізації управління професійно-технічною освітою та формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів.

Конфедерація роботодавців України, на жаль, не мала можливості системно працювати над текстом законопроекту, хоча експерти і представники її членських організацій були залучені до розроблення початкової версії законопроекту та концепції Сучасної професійної освіти, яка була схвалена Урядом у червні 2019 року. Враховуючи зазначене, Радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко на засіданні Урядового комітету з питань соціальної політики та гуманітарного розвитку 9 липня 2019р., який також розглядав проект закону, зазначив декілька принципових зауважень до проекту, серед яких:

· Відсутність у проекті норм, які б робили можливим перехід випускників шкіл до системи професійно-технічної освіти;

· Недостатній рівень регулювання ведення профорієнтаційної діяльності;

· Практичну відсутність стимулів для роботодавців брати участь у розвитку системи професійної освіти;

· Недостатнє врегулювання питання підвищення кваліфікацій майстрів професійного навчання і в цілому педагогів системи професійної освіти.

Експерти Конфедерації готові далі працювати над вдосконаленням тексту важливого, на думку роботодавців, проекту закону.




Теги: Родіон Колишко , Радник Конфедерації роботодавців , професійно-технічна освіта , професійна освіта , Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців , Децентралізація управління професійно-технічною освітою