..

 

Підхід до встановлення різного роду штрафів та зборів має бути переглянуто

18 жовт. 2019

Конфедерація роботодавців України звернулась до голів депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України щодо введення нового поняття «базова величина» та розповсюдження цього поняття на законодавство, яким визначаються розміри штрафів та зборів.

У своєму зверненні Конфедерація роботодавців України виступила з ініціативою переглянути підхід до встановлення різного роду штрафів та зборів, розрахунок яких, на думку Конфедерації, має здійснюватись не від регулярного зростаючого розміру прожиткового мінімуму чи мінімальної заробітної плати.

Конфедерацією запропоновано два шляхи до вирішення проблеми:

Перший, щорічне встановлення штрафів та зборів в абсолютних цифрах при розгляді Державного бюджету України.

Другий, це запровадження єдиного підходу до встановлення штрафів та ставок судового і адміністративного зборів, ввівши нове поняття, з умовною назвою, «базова величина». Розмір цієї «базової величини» має щорічно визначатись Державним бюджетом України та відображати певне її відсоткове співвідношення у штрафах, судових та адміністративних зборах. З нашої точки зору, прив’язка штрафів та зборів до нового поняття «базової величини» стане значно ефективнішим та конструктивнішим механізмом визначення їх розмірів.

На сьогоднішній день, Міністерство соціальної політики України спробувало розробити новий механізм визначення прожиткового мінімуму та працює над оновленням підходів до визначення та підвищення ефективності цього показника та пропонує ввести в українське законодавство поняття «базової величини».

У Конфедерації роботодавців вважають, що поняття «базова величина» потрібно розповсюдити на законодавство, яким визначаються розміри штрафів та зборів, що буде ще одним кроком до захисту бізнесу, доступу до правосуддя, заохочення інвестицій, і на сам перед, соціальної справедливості в Україні.




Теги: Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців , роботодавці