..

 

Локаут – законний засіб реакції роботодавця на страйк

10 лют. 2020

7 лютого 2020 р. під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглядався проект Закону України «Про страйки і локаути».

Вітаючи прагнення Комітету врегулювати питання застосування страйків і локаутів, водночас Конфедерація відмічає непропорційність прав застосування страйків і локаутів.

Так, проектом не передбачена можливість роботодавця уповноважувати третю сторону, зокрема, організацію роботодавців, виступати як його законний представник під час страйку. Також нерозуміння роботодавців викликає прагнення ввести у нормативне поле так званий «страйк солідарності» як страйк працівників будь-якого підприємства пострайкувати разом з працівниками іншого підприємства.

На відміну від страйку, локаут (тимчасове обмеження можливості працювати на всьому підприємстві, або його частині) може застосовуватися роботодавцем виключно як відповідь на страйк, який вже застосовується на підприємстві, що, на думку експертів Конфедерації, не вважається пропорційним заходом.

Експерти Конфедерації також не підтримують введення поняття «штрейкбрехер», яке, на думку роботодавців, обмежує конституційне право громадян України на працю.

Незрозумілими до кінця є наявність і використання страйкового фонду. «В країнах, де практика застосування страйків має багаторічну історію, страйковий фонд слугує для компенсації втрат працівників, які беруть участь у страйку, і формується він впродовж певного відрізку часу з частини профспілкових членських внесків», -зазначив Радник Конфедерації роботодавців Родіон Колишко, виступаючи на Комітеті. Натомість, з положень законопроекту, можна зробити висновок, що кошти страйкового фонду формуються ad hoc до кожного страйку органом, уповноваженим на керівництво страйком.

Конфедерація роботодавців України направила свої детальні пропозиції та коментарі щодо положень законопроекту «Про страйки і локаути» (реєстрац.№ 2682) до Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, в рамках якого буде утворена робоча група з доопрацювання зазначеного законопроекту.




Теги: Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців