..

 

Для збереження 1 млн. робочих місць бізнес витрачає 60 млрд. грн. на рік

16 квіт. 2015

КИЇВ, 16 квітня 2015 року. Кожен десятий працівник в Україні сьогодні потенційно може втратити своє робоче місце через падіння обсягів виробництва, скорочення експорту та нестабільну фінансову ситуацію. Для збереження 1 млн. робочих місць бізнес витрачає 60 млрд. грн. на рік. На цьому наголошували сьогодні роботодавці під час засідання Національної тристоронньої соціально-економічної Ради (НТСЕР), участь в якому, вперше, за останні 6 років, взяв також і Прем'єр-міністр України.

"Для того, щоб зберегти робочі місця та підвищити соціальні стандарти необхідно проводити реальні економічні реформи та серйозно підходити до промислової політики, якою зараз ніхто не займається. Реформування економіки, це далеко не тільки питання дерегуляції", - наголосив під час свого виступу голова правління Волинського обласного об'єднання організацій роботодавців, генеральний директор АТ "СКФ Україна" Володимир Цибульський.

"Аби допомогти сьогодні національній економіці необхідно відновити довіру інвестора до держави, забезпечити умови для модернізації діючих та створення нових експортних потужностей. Слід проаналізувати 200-300 позицій імпорту на предмет можливості їх заміщення внутрішнім виробництвом, максимально простимулювати глибоку переробку сировини, а також підтримати зростання високотехнологічного експорту", - сказав Володимир Цибульський, презентуючи першочергові кроки з реформування економіки від бізнесу для уряду.

Одними із вагомих причин стрімкого зростання безробіття в Україні роботодавці назвали, зокрема, деіндустріалізацію та падіння виробництва.

"Частка зайнятих у промисловості за останні 15 років продовжує скорочуватися більш високими темпами, ніж кількість зайнятих в економіці в цілому. Якщо ще рік тому працюючих у промисловості було майже 3 млн. чоловік, то вже на сьогоднішній день ця цифра ледь перевищує 2 млн.", - наголосив Голова Федерації роботодавців автомобільної галузі, голова правління ПАТ "Атолл Холдинг" Олег Боярин.

Президент Всеукраїнського об'єднання роботодавців "Укрлегпром", власник компанії "ТК-Group" Олександр Соколовський розповів, що у легкій промисловості , за перший квартал цього року виробництво впало на 13,4%. "Якщо взяти результати в легпромі , то за перший квартал минулого року падіння виробництва було на рівні 2,7%", - зауважив Олександр Соколовський.

Як можна підтримати українського виробника – запропонував у своєму виступі голова Федерації роботодавців машинобудівної промисловості, почесний президент концерну "Укрросметал" Григорій Дашутін. Він зробив акцент на важливості активізації механізмів державно-приватного партнерства. "Хочу на прикладі показати позитивний економічний ефект від взаємодії стратегічних для країни галузей - видобувної та машинобудівної. Така взаємодія, приміром, могла б дозволити Україні значно наростити видобуток власного природного газу. Хіба нам всім не потрібен додатковий 1 млрд. кубометрів газу на рік?", - наголосив Григорій Дашутін.

Про те, що соціальні стандарти можна піднімати тільки після того, як запрацює повноцінно економіка та промисловість говорив також і Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Нам всім разом – уряду, роботодавцям і профспілкам необхідно будувати нову, потужну економіку. Слід шукати нові ринки збуту української продукції та у повній мірі скористатися преференціями, які надав Україні Європейський союз", - підкреслив прем'єр. Для цього, як поінформував Арсеній Яценюк, вже найближчим часом при Мінекономрозвитку буде створена Рада промисловців, виробників і експортерів. Прем'єр запросив роботодавців увійти до складу цієї Ради, а також всіх громадських рад та робочих груп з соціально-економічних реформ, що будуть створюватися при інших міністерствах.

Зі свого боку роботодавці передали Прем'єр-міністру розроблений Федерацією роботодавців України проект Концепції модернізації промисловості України до 2020 року та заходи із припинення економічного спаду та збереження робочих місць в 2015-2016рр. Роботодавці також закликали всі сторони соціального діалогу до розгляду і спільного вдосконалення цієї концепції.