..

 

Розгортається міжнародний рух «За рівну оплату праці рівної цінності»

24 лют. 2020

18-19 лютого 2020 року у Берліні відбулася друга технічна зустріч членів Міжнародної коаліції за рівну оплату працю (Equal Pay International Coalition, (EPIC), яка відбувалась за підтримки уряду Німеччини. Метою зустрічі було обговорення стану у сфері дотримання принципів рівної оплати праці за рівну цінність у країнах-членах, ознайомлення з практичними аспектами реалізації принципу рівної оплати праці за рівну цінність на рівні міжнародних компаній та громадських організацій.

На цій зустрічі Україна була представлена Урядовою уповноваженою з гендерних питань Катериною Левченко, начальником відділу гендерної рівності Мінсоцполітики Дмитром Каплуном та радником Конфедерації роботодавців України Родіоном Колишко. Візит делегації України підтримувався проектом Міжнародної організації праці в Україні «Оплата праці в Україні: технічна допомога задля подолання заборгованості із заробітної плати, встановлення мінімальної зарплати та рівного винагородження».

Уряд України розглядає можливість приєднання до ЕРІС, вважаючи, що спільно з провідними країнами, світовими компаніями можна буде реалізовувати заходи із скорочення ґендерного розриву в оплаті праці.

Те що такий розрив є, наочно доводять результати дослідження «Гендерний аналіз заробітної плати в Україні» (http://ipq.org.ua/ua/news/357), яке, на замовлення Конфедерації роботодавців України виконав Інститут професійних кваліфікацій. В окремих сферах такий дисбаланс сягає 20 та більше відсотків, натомість практика таких країн як Канада, Великобританія, Ізраїль доводить, що 5% є вже тим рівнем невідповідності в оплаті праці, який необхідно долати.

«Конфедерація роботодавців, приєднуючись до ЕРІС, ставить за мету в першу чергу об’єднати відповідальний бізнес, який турбується про збереження та розвиток власного трудового потенціалу, надати максимум інформації про кращі світові практики у сфері дотримання рівності у сфері рівної оплати праці рівної цінності прогресивним вітчизняним компаніям, які прагнуть покращити практики управління персоналом та його розвитком», - зазначив Родіон Колишко під час зустрічі.

Довідково

Міжнародна коаліція за рівну оплату праці (Equal Pay International Coalition, EPIC) об’єднує урядові установи, організації роботодавців і працівників, агенції ООН, приватний сектор, міжнародні організації громадянського суспільства, дослідницькі установи, що ставлять за мету сприяння подоланню гендерних розривів в оплаті праці рівної цінності.

Конфедерація роботодавців України стала першим і поки що єдиним у світі національним об’єднанням роботодавців, яке приєдналося до EPIC.




Теги: Конфедерація роботодавців України , оплата праці , Радник Конфедерації роботодавців , Родіон Колишко , Інститут професійних кваліфікацій