..

 

Пропозиції Конфедерації до законопроекту «Про Національну систему кваліфікацій»

17 квіт. 2020

За результатами експертного обговорення серед роботодавців, членів Конфедерації роботодавців України були направлені пропозиції до законопроекту «Про Національну систему кваліфікацій», який Міністерство освіти і науки України розмістило на своєму сайті для повторного громадського обговорення (https://mon.gov.ua/ua/news/mon-proponuye-do-gromadskogo-obgovorennya).

Це вже друга спроба МОН провести громадське обговорення зазначеного законопроекту. Експерти Конфедерації відмічають, що законопроект став краще, прозоріше і більш структурованим, порівняно з попередньою версією. «Слід відмітити, що розробники проекту дослухались до аргументів, висловлених експертами Конфедерації, зокрема, до порядку формування Національного агентства кваліфікацій. Аналізуючи несталість сьогоднішнього підходу до формування цього стрижневого елементу Національної системи кваліфікацій ми пропонували або утворити його як ЦОВВ, або, залишивши колегіальний статус, відійти від квотного принципу його формування, передбачивши широку участь представників громадських організацій, експертів», - зазначив Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації Олексій Мірошниченко.

Серед інших питань, на які звернули увагу експерти Конфедерації роботодавців України під час опрацювання законопроекту «Про Національну систему кваліфікацій», зокрема: уточнення переліку розробників професійних стандартів, приведення у відповідність термінології законопроекту, уточнення функцій рад з розроблення професійних стандартів, уточнення критеріїв акредитації кваліфікаційних центрів та інші.

Довідково: необхідність прийняття закону «Про Національну систему кваліфікацій» передбачена у Законі України «Про освіту» ще у 2017р. За ініціативи Конфедерації роботодавців України впродовж 2009 – 2013 р.р. були розроблені декілька законопроектів, що визначають Національну систему кваліфікацій, але вони не були в той час підтримані.




Теги: члени Конфедерації роботодавців , професійний стандарт , Олексій Мірошниченко , Національне агентство кваліфікацій , Конфедерація роботодавців України , думка роботодавців , Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців