..

 

Бізнес і Зелена Угода ЄС

8 лип. 2020

7 липня 2020 р. відбулась експертна зустріч на тему "Європейський зелений курс: чому бізнесу важливо знати про нього?". Європейський зелений курс (European Green Deal)– це програма дій ЄС, у центрі якої план переходу до кліматично нейтральної Європи до 2050 року.

Цілі Європейського зеленого курсу мають на меті формувати основні тенденції кліматичної, екологічної, економічної, транспортної, сільськогосподарської політики не лише ЄС, але й інших європейських країн, зокрема України.

Уряд України заявив про намір нашої держави долучитись до Європейського зеленого курсу. Такі прагнення уряду є важливими з огляду на необхідність формування в Україні політики у різних сферах, яка б враховувала економічні та кліматичні виклики сьогодення. Водночас, слід брати до уваги увесь спектр наслідків Європейського зеленого курсу для України в контексті можливостей та загроз, які створює цей курс для бізнесу.

Роботодавці – одна з основних категорій стейкхолдерів, які повинні враховувати виклики Європейського зеленого курсу, в першу чергу додаткові витрати, пов’язані з перебудовою бізнес-процесів та запровадженням механізмів, які б враховували додаткові вимоги ЄС. «Важливо розуміти позицію держави щодо підтримки вітчизняного бізнесу у процесі адаптації до нових вимог» - зазначив радник Конфедерації роботодавців України Родіон Колишко – «інакше ці додаткові витрати будуть додатковим тягарем особливо для малого і середнього бізнесу».

Учасники заходу з боку установ ЄС коротко описали окремі механізми, у т.ч. фінансові, які можуть застосовуватися для зацікавленого бізнесу України. На жаль, ми не почули аналогічної готовності з боку уряду України.

Довідково: з рекомендаціями бізнесу щодо участі у Зеленій угоді ЄС можна ознайомитися за посиланням https://www.rac.org.ua/uploads/content/579/files/webfinal02arecommendations-for-businessua2020.pdf



Теги: Радник Конфедерації роботодавців , Родіон Колишко , Конфедерація роботодавців України