..

 

Заключна конференція проекту «Підвищення ефективності управління професійно-технічною освітою на регіональному рівні в Україні»

13 лип. 2009

9 липня 2009 року відбулась заключна конференція проекту «Підвищення ефективності управління професійно-технічною освітою на регіональному рівні в Україні», який фінансується Європейським Союзом.
 
Серед учасників семінару були представники Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Конфедерації роботодавців України, Академії педагогічних наук України, Представництва Європейської Комісії в Україні, міжнародних донорів проекту, обласних державних адміністрацій, керівники ПТНЗ, національні та міжнародні експерти.
 
Під час семінару учасникам було представлено підсумки діяльності Проекту протягом 2005 – 2009 років, результати, досягнення та рекомендації, а також розглянуті можливості поширення і подальшого використання результатів проекту в системі професійної підготовки в Україні.
 
На думку учасників семінару реформа професійної підготовки є важливим кроком України на шляху до демократичного суспільства та ринкової економіки, економіка знань потребує соціального згуртування суспільства, системі підготовки кадрів необхідна нова правова база, тому як окремі зміни до законодавства не призведуть до підвищення якості підготовки кадрів. Існуюча нормативно правова база не дозволяє сьогодні приймати прогресивних рішень.
 
Реформування системи професійної підготовки передбачає державно – громадське управління, що можливо тільки за активної участі соціальних партнерів.
 
Реформування системи професійної підготовки в Україні повинно здійснюватись за чотирма основними напрямками: реформування системи забезпечення якості підготовки; створення багатоканальної системи фінансування; реформування системи управління; реформування нормативно-правової бази.
 
Учасники семінару також відзначили, що результати Проекту повинні бути поширені серед зацікавлених осіб, нажаль залишилась нереалізованою система фінансування, прийняття відповідних рішень щодо якої відноситься до компетенції Уряду.
 
Підсумки діяльності Проекту будуть найближчим часом передані бенефіціару Проекту – Міністерству освіти і науки України для подальшого поширення та використання в роботі.