..

 

Питання теорії та практики вирішення трудових спорів були обговорені під час проведення засідання робочої групи з трудових відносин Глобального Договору ООН

18 вер. 2009

17 вересня 2009 року відбулося засідання робочої групи з трудових відносин Глобального Договору ООН, присвячене обговоренню теорії та практики вирішення трудових спорів в Україні.
Робоча група Глобального Договору ООН з питань трудових відносин, очолювана радником Конфедерації роботодавців України Р. Колишко, на своїй зустрічі обговорила теоретичні та практичні питання виникнення та вирішення трудових спорів в Україні.
В обговоренні брали участь С. Українець (заступник голови Федерації профспілок України), С. Гербеда (заступник Голови Національної служби посередництва і примирення). Почесним гостем та модератором зустрічі виступав Національний координатор МОП в Україні В. Костриця.
Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо причин виникнення та результатів вирішення індивідуальних та колективних трудових спорів, обговорили національні особливості результатів вирішення та попередження трудових спорів в Україні.
За повідомленнями Національної служби посередництва та примирення, в Україні лише за 8 місяців 2009 року було вирішено 165 колективних трудових спорів, які охоплювали понад 5 000 підприємств та більше 1, 250 000 працівників.
Учасники засідання також приділили увагу питанням вирішення індивідуальних трудових спорів. У своєму виступі, зокрема, Р. Колишко, зокрема, було відмічено, що існуюча система вирішення індивідуальних трудових спорів в Україні представляється неефективною і, скоріше за все, залишатиметься неефективної до моменту створення нової системи трудової юстиції, або виділення у вже існуючій системі судів загальної юрисдикції окремих спеціалізованих підрозділів, що вирішували б виключно індивідуальні трудові та соціальні спори.