..

 

Відбулось засідання Комітету Верховної Ради з питань праці та соціальної політики

25 січ. 2008

24 січня поточного року відбулось засідання Комітету Верховної Ради з питань праці та соціальної політики.
 
Під час засідання зокрема були розглянуті проекти Закону про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці 1979 року №153 про тривалість робочого часу та періоди відпочинку на дорожньому транспорті, проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України "Про прожитковий мінімум" (щодо затвердження розміру прожиткового мінімуму окремим законом), проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо визначення параметрів коригування розміру прожиткового мінімуму) тощо.
 
Також було розглянуто проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан дотримання в Україні прав профспілок, зокрема виконання Конвенції Міжнародної організації праці №87 "Про свободу асоціації та захист прав на організацію" (лютий 2008 року) внесеного народним депутатом Михайлом Волинцем.
 
В ході дискусій було наголошено на необхідності здійснення єдиного підходу, як до організацій профспілок, так і до організацій роботодавців, оскільки Конвенція Міжнародної організації праці № 87 є фундаментальною для всіх сторін соціального діалогу.
 
Профспілки і роботодавці мають спільні проблеми, що лежать в площині порушення їх прав відповідно до названої Конвенції. Це й проблеми пов`язані з легалізацією: різні вимоги до документів, що подаються на реєстрацію, різні строки видачі свідоцтв про реєстрацію, різні форми свідоцтв; існування інституту подвійної державної реєстрації; у взаємовідносинах з органами державної податкової служби щодо присвоєння ознак неприбутковості і т.і.
 
Тим більше склалася відповідна практика розгляду фактів порушень Конвенції в такому форматі. Також було звернуто увагу на доцільності комплексного розгляду дотримання стану прав організацій роботодавців і організацій профспілок щодо виконання Конвенції № 87 та Конвенції про застосування принципів права на організацію і на ведення колективних переговорів N 98, яка також є фундаментальною і визначає механізми реалізації прав і свобод.
 
Прийнято рішення про проведення парламентських слухань про стан дотримання в Україні прав профспілок, організацій роботодавців та їх об`єднань, щодо виконання Конвенцій Міжнародної організації праці №87 та № 98 у вересні 2008 року.