..

 

Відбулось чергове засідання робочої групи в рамках підготовки до круглого столу “Електронна звітність: реалії та перспективи ”

21 січ. 2010

20 січня ц.р. відбулось чергове засідання робочої групи, організоване Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні в рамках підготовки до круглого столу “Електронна звітність: реалії та перспективи”, що відбудеться 26 січня 2010 року.

В робочій зустрічі взяли участь представники Держкомінформатизації, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Державної податкової адміністрації, фондів соціального страхування, Держкомпідприємництва, Держкомспецзв`язку для обговорення питань, що мають бути вирішені на круглому столі і покладені до проекту рекомендацій учасників круглого столу.

Принципами, на яких має бути впроваджена електронна звітність мають бути наступними: добровільність вибору суб`єктом здачі звітності способу її подання (на паперових, магнітних носіях, в електронному виді, безпосередньо до органу подання звітності або через оператора), безкоштовне отримання одного ключа, який буде застосований до всіх органів, збереження конфіденційності переданої інформації відповідно до законодавства тощо.

На сьогодні існують випадки, коли платникам податків нав`язуються ті чи інші посередники, це мало місце в податкових органах (на сьогодні усунуто), на сайті Держкомстату розміщена реклама конкретного посередника, який рекомендується для надання відповідних послуг із здачі звітності в електронному виді.

Проблема полягає у відсутності єдиних підходів, форматів, що мають застосовуватися усіма органами, які приймають звітність. Учасники робочої групи висловили позиції щодо необхідності напрацювання типового документу з єдиною структурою, який буде застосовуватися та буде обов`язковим для виконання усіма органами, які приймають звіти. Разом з тим, є необхідність внесення змін та доповнень до чинних нормативно-правових актів, які регулюють правовідносин, пов`язані з електронним документообігом.

Учасники робочої групи отримають проект рекомендацій для внесення необхідних пропозицій до круглого столу.