..

 

Поновлено роботу Спільної робочої групи з опрацювання пропозицій соціальних партнерів до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік»

31 бер. 2010

30 березня 2010 року відбулося чергове, третє засідання Спільної робочої групи з опрацювання пропозицій соціальних партнерів до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік». Попередні два відбувалися у грудня 2009 та січні 2010 року.

Роботодавці в черговий раз надали свої пропозиції до проекту бюджету України на 2010 рік, втім, не маючи узагальненого тесту проекту закону, якого, за словами заступника Міністра фінансів С. Рибака, ще немає. Основними позиціями, що цікавлять об’єднання роботодавців, були, по-перше, впорядкування ситуації з поверненням ПДВ та можливість скорішого запровадження вексельної форми розрахунку з ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України підприємствами, які завозять обладнання та сировину для власних виробничих потреб. Також роботодавці надали перелік галузевих аспектів, що потребують належного відображення у проекті бюджету на 2010 рік.

За словами С. Рибака бюджет на цей рік має декілька особливостей. По-перше, набуття ним чинності очікують не раніше травня 2010 року. По-друге, його прийняття супроводжується великим обсягом кредиторської заборгованості. По-третє, його розробка й прийняття фактично співпадають із розробкою проекту бюджетної резолюції на 2011 рік. По-четверте, надзвичайно високою в цьому році є роль міжнародних фінансових інституцій, зокрема, Світового банку та МВФ.
Представники профспілок наголосили на необхідності надання більш-менш конкретних даних та показників проекту бюджету 2010, зокрема, цін на послуги та продукцію державних монополій, прогнозні показники вартості долару США, співвідношення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

Відповідно до досягнутої домовленості, представники Міністерства фінансів України до п’ятниці, 2 квітня 2010 року, опрацюють пропозиції соціальних партнерів з метою обговорення їхньої реальності та доцільності відображення у проекті бюджету 2010 року у суботу, 3 квітня 2010 року. Втім, учасники Спільної робочої групи погодилися з тим, що, враховуючи специфіку бюджетного процесу 2010 року, частину пропозицій соціальних партнерів можна обговорювати у цьому форматі під час розробки проекту бюджетної резолюції на 2011 рік та у середньостроковій перспективі.