..

 

Зайнятість. В Україні чимало людей працюють без трудової книжки. Чому? Цю тему досліджував "Урядовий кур'єр"

4 серп. 2010

Зайнятість. В Україні чимало людей працюють без трудової книжки. Чому? Цю тему досліджував "Урядовий кур'єр". Точка зору Олексія Мірошниченка, Голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні.

Оформлення трудової книжки це важливий момент не тільки для робітника, а й для самого роботодавця. Якщо для першого - це захист і формування його трудової діяльності, від якої залежить пенсія та соціальні виплати, то для роботодавця - це елементарне виконання положень Кодексу законів про працю. Неоформлення трудової книжки працівникові може пояснюватися, з одного боку - недобросовісністю та непорядністю роботодавця, а з іншого – достатньо великим навантаженням на фонд оплати праці, внаслідок чого деякі роботодавці намагаються оптимізувати виплати до Пенсійного фонду та фонду соціального страхування за рахунок неоформлення трудових книжок. Тому, чим швидше буде знижене навантаження на фонд оплати праці, тим менше таких випадків буде у практиці трудових відносин між працівником і роботодавцем.

У нинішньому проекті Трудового кодексу не передбачена відміна трудової книжки. З одного боку, її можна вважати пережитком минулого, а з іншого - альтернативи їй поки що немає. Така ситуація триватиме до тих пір, доки Пенсійний і соціальні фонди розглядатимуть трудову книжку в якості документа для нарахування пенсії. Вважаю, що як тільки буде введена електронна звітність і облік, необхідність у веденні трудових книжок в організаціях просто відпаде. На мою думку, альтернативою трудовій книжці може бути соціальна картка і рекомендаційний лист з попереднього міста роботи. Трудову діяльність важко підтвердити лише трудовою книжкою, її необхідно підтверджувати перш за все кваліфікацією. А трудова книжка не несе жодної інформації про кваліфікацію того чи іншого працівника.