..

 

Приватний сектор та партнери тристороннього соціального діалогу готові до інтеграції зусиль у відповідь на епідемію ВІЛ/СНІДу

28 бер. 2008

“Діємо разом: Інтеграція зусиль приватного сектору та партнерів тристоронього соціального діалогу у національну відповідь на епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні”, -під такою назвою відбулась консультативна зустріч представників приватного сектору економіки, організацій роботодавців та профспілок, благодійних фондів та міжнародних організацій.
 
У зустрічі взяли участь представники Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу, Міжнародної організації праці, Агенції “Mainstream Communication&Consulting”, Глобальної бізнес-коаліції у боротьбі з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією, Міжнародної благодійної організації «Трансатлантичні партнери проти СНІДу» (ТППС), а також Конфедерації роботодавців України.
 
Актуальність зустрічі продиктована найгострішою епідемічною ситуацією в Україні серед країн Європи та СНД. Згідно останніх оцінок на кінець 2007 року реальна кількість ВІЛ-інфікованих складає 440 000 осіб. Таким чином рівень поширеності ВІЛ серед дорослого населення України (віком від 15 до 49 років) складає 1,63%. Згідно офіційних даних, у 2007 році кожного дня у 48 осіб встановлювався діагноз “ВІЛ-інфекція”, у 12 – діагноз “СНІД”, а більше 6 осіб помирало від СНІДу. Майже 78% ВІЛ-інфікованих громадян України складають особи репродуктивного та працездатного віку – 15-49 років.
 
Згідно соціально-економічного прогнозу до 2014 року епідемія призведе до наступних наслідків в суспільстві та економіці України:
 
• Чисельність населення – зменшиться з 46 млн. до 44,5 млн. за період 2007-2014 рр. Питома вага втрат чоловіків у загальних втратах населення внаслідок впливу епідемії ВІЛ/СНІДу становитиме 53%, відповідно жінок – 46,8%

• З врахуванням впливу епідемії загальна чисельність працездатного населення зменшиться за період 2007-2014 рр. На 1,59 млн. осіб. Відповідно чисельність чоловіків зменшиться на 499 млн. осіб, жінок – на 1, 09 млн. осіб.
 
• Втрати ВВП лише за рахунок впливу епідемії становитимуть від 0,16% до 0,65%.
Зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу неможливо без залучення громадськості та активної участі приватного сектору і засобів масової інформації.
 
Серед виступаючих були представники ЮНЕЙДС, МОП, Міністерства праці та соціальної політики України, Федерації профспілок України, «Трансатлантичних партнерiв проти СНІДу» (ТППС), фондів Лілії Подкопаєвої та Олени Франчук, Конфедерації роботодавців України та інші.
 
Зокрема, під час виступу Співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко наголосив, що сьогодні у соціальних партнерів є всі важелі, для того аби перейти від декларацій до конкретних дій. Одним з них може бути колективно-договірне регулювання, яке дозволяє передбачити у колективних договорах та галузевих угодах механізми, які би допомогли протидіяти розповсюдженню ВІЛ/СНІДу.
 
Також він наголосив на доцільності створення національного координатора для підвищення ефективності впровадження програм протидії епідемії ВІЛ/СНІДу та посилення залучення до цього приватного сектору.
 

Під час зустрічі були продемонстровані приклади протидії епідемії, які вже успішно реалізуються в Україні та обговорена роль приватного сектору у відповідь на епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні.