..

 

Відбувся «круглий стіл» «Роль бізнесу в протидії корупції: кожне «ні» має значення»

13 груд. 2010

9 грудня 2010 року, в Міжнародний день протидії корупції, мережа Глобального договору в Україні (ініціатива ООН для просування корпоративної соціальної відповідальності) провела круглий стіл «Роль бізнесу в протидії корупції: кожне «НІ» має значення в Україні».
 
У засіданні круглого столу взяли участь представники Уряду, бізнес-спільноти, неурядових організацій та Конфедерації роботодавців України. Основною темою обговорення була проблема боротьби з корупцією в Україні та пошук шляхів співпраці бізнесу та влади для створення прозорого та конкурентоспроможного бізнес-середовища в Україні.
 
Пані Юлія Щербініна, Старший програмний менеджер ПРООН, відзначила «нагальність проблеми корупції в Україні та спричинені нею значні збитки для економічного розвитку країни, висловивши сподівання, що дана дискусія сприятиме об’єднанню та колективним діям компаній-членів ініціативи Глобального договору в реалізації антикорупційного принципу».
 
У свою чергу, пан Андрій Богдан, Заступник Міністра Кабінету Міністрів – Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики, зауважив, що «Уряд України готовий до співпраці та сподівається на підтримку українського бізнесу у запровадженні антикорупційного законодавства, прийняття якого заплановано на наступний рік».
 
Пані Анна Данилюк, представляючи Секретаріат мережі Глобального договору, поінформувала учасників круглого столу про результати опитування компаній-членів ініціативи в Україні відносно інтеграції антикорупційної політики у бізнес діяльність. Згідно отриманих даних, близько 60% опитаних компаній часто стикались з проявами корупції, і лише 7% дали негативну відповідь на дане питання. Також результати продемонстрували, що більшість українських компаній, які взяли участь в опитуванні, мають власну антикорупційну політику, проте майже в третини вона є не формалізованою.
 
Пані Алла Волошина, представник творчого об’єднання ТОРО, контактної групи Transparency International в Україні, проінформувала учасників про позицію України у міжнародному рейтингу сприйняття корупції, що проводить організація Transparency International та закликала український бізнес «до активнішої участі у громадському обговоренні та впровадженні антикорупційних практик».
 
Представники компаній Сіменс, Baker & McKenzie Україна та  Dow Jones (Великобританія) поділились з учасниками зустрічі корпоративними практиками протидії корупції як на міжнародному рівні так і в контексті України.