..

 

Роботодавці: затягування процедури перегляду тарифів на послуги ЖКГ призводить до значного погіршення фінансово-економічного стану підприємств

16 лют. 2011

Роботодавці розглянули доопрацьованийпроект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо процедури встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги”, в якому пропонується забезпечити беззбиткову діяльність підприємств житлово-комунального господарства, створити умови для поступового приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня та забезпечення конкуренції  у сфері житлово-комунальних послуг.

Відповідно до зазначеного законопроекту Керівництво Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні  звернулося з листом до першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Юрія Хіврича. У своєму зверненні роботодавці акцентували увагу на тому, що з набранням чинності Закону України „Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України” більшість тарифів на теплову енергію, її транспортування та постачання,  а також тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, встановлюються без дотримання законодавства з питань державної регуляторної політики. Все це сприяє неоднозначному трактуванню процедури коригування та введення в дію скоригованих тарифів.

До того ж, на думку роботодавців, затягування на 3-4 місяця процедури перегляду або встановлення тарифів на послуги ЖКГ у зв’язку із зміною на державному рівні економічних складових тарифу на ці послуги  призводить до перевищення фактичності вартості послуг над запланованою. У свою чергу це значно погіршує фінансово-економічний стан підприємств, веде до зниження розрахунків за використані енергоносії та погіршення якості послуг, що надаються.

Таким чином, запропоновані зміни до  статті 3 Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” щодо  непоширення цього закону на здійснення регуляторної діяльності, пов’язаної з прийняттям актів, якими встановлюються тарифи на житлово-комунальні послуги, дозволять покращити фінансово-економічний стан підприємств у житлово-комунальному господарстві.

Роботодавці  погодили законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо процедури встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги”. При цьому, з метою  уникнення  необґрунтованого збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги понад розміри економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, роботодавці запропонували визначити у законопроекті заходи щодо забезпечення контролю за дотриманням органами місцевого самоврядування вимог Закону України „Про житлово-комунальні послуги” та оперативного врахування позиції територіальних громад „споживачів послуг” за результатами розгляду та обговорення проекту документу, яким встановлюватимуться тарифи на послуги ЖКГ.