..

 

«Податковий кодекс: Проблеми нового законодавства»

18 лют. 2011

Більшість положень, за які зараз критикують Податковий кодекс, давно існують у податковому законодавстві, тільки читали їх не завжди і по-іншому”, – про це під час Інтернет-конференції в ІА «НАШ ПРОДУКТ» заявив президент Спілки податкових консультантів України, член Ради Федерації роботодавців України,  Леонід Рубаненко.

У ході конференції він сказав, що “Податковий кодекс приймали не для боротьби з кіосками і взагалі із бізнесом. Головна мета – систематизувати, покращити, спростити податкове законодавство, наблизити його до європейського за основними принципами, зробити перший крок до зближення двох існуючих в Україні обліків – податкового та бухгалтерського. Це план. Реально – те, що маємо у вигляді прийнятого та підписаного Президентом документу”, – підкреслив він.

Таким чином, Леонід Рубаненко наголосив на тому, що Податковий кодекс закликає нас до того, аби ми переходили до цивілізованих норм спілкування в електронному вигляді.

«Ускладнення податкової звітності немає, є кроки до спрощення, тільки у тому випадку, коли ми всі, підкреслюю, ми – платники податків і податкові органи – будемо спілкуватися в електронному вигляді. Податковий кодекс у більшості своїх положень, особливо, тих що стосуються ПДВ, дуже активно схиляє нас до того, аби ми переходили на цивілізовані норми спілкування в електронному вигляді», – сказав податковий консультант.

Леонід Рубаненко також відмітив, що у Податковому кодексі прописані норми, що це робиться безкоштовно для платників податків. «На жаль, в окремих постановах Кабінету Міністрів України, які видані як трактування Податкового кодексу, з’являються моменти, які спонукають нас замислитися над словом «безкоштовно», – повідомив він. Проте зауважив, що  - “Ми це відслідковуємо і будемо наполягати на тому, що якщо у кодексі як у найвищому із законів прописано, що все буде безкоштовно для платників податків, щоб це було так і насправді».

Леонід Рубаненко уточнив, що такі моменти з’явились відносно питання сертифікації електронних ключів. З тексту акта зникло слово  «безкоштовно». Він також пояснив, що за словом безкоштовно розуміється 90 гривень на рік. За словами експерта, не дивлячись на те, що це начебто і не велика сума, проте навіть таке порушення залишати не можна. «Чим більше і чим активніше весь наш бізнес буде переходити на електронну систему, тим легше буде у подальшому нам та важче податківцям з нами і вами боротися», – акцентував Леонід Рубаненко.

Експерт також не оминув увагою і спрощену систему оподаткування заявивши наступне – «До 1 квітня уряд сподівається внести зміни у Податковий кодекс відносно спрощеної системи оподаткування, проте, впевненості у тому, що це все ж таки відбудеться ні у кого не має. Ніхто у цій державі не візьметься сказати, що буде з 1 квітня дивлячись на діаметрально протилежні погляди бізнесу і тих, хто з іншого боку – це держава і МВФ». За словами Леоніда Рубаненка, з питання змін у спрощеній системі оподаткування необхідні плавний перехід і компенсаційні механізми для малого бізнесу.