..

 

Заборгованість Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перед роботодавцями складає 481 млн. грн.

22 лют. 2011

Сьогодні відбулась робоча нарада за участю Віце-прем’єр-міністра України – Міністра соціальної політики України Сергія Тігіпка, Першого заступника Голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні Олексія Мірошниченка, заступників Міністра соціальної політики та фахівців з питань соціального страхування.

Головним завданням наради було з’ясування реальної ситуації із виплатою лікарняних, яка склалась у зв’язку із запровадженням з 2011 року нового порядку їх відшкодування. Проведений аналіз засвідчив наявність проблем із своєчасністю перерахування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності коштів роботодавцям на здійснення поточних виплат. Іншим важливим аспектом проблеми є наявна значна заборгованість цього Фонду перед роботодавцями за минулі періоди, яка, не зважаючи на часткове її погашення на початку року, нині складає 481 млн.грн.

Учасники  визначили, що пріоритетом діяльності Фонду має стати забезпечення відшкодування поточних виплат по лікарняних (в т.ч. по вагітності і пологах) та погашення наявної заборгованості. Решта видатків Фонду не мають права фінансуватись за наявності боргів по виплатах матеріального забезпечення.

За результатами проведення заходу було заплановано проведення окремих консультацій з проблемних питаннях контролю за видачею листків непрацездатності, удосконалення порядку відшкодування лікарняних, переходу на електронну форму подання відомостей про лікарняні, подальшого вдосконалення законодавства про єдиний соціальний внесок.

З метою постійного контролю за станом виплати працівникам лікарняних учасники наради домовились про проведення щомісячного порівняльного моніторингу даних Фонду та інформації від роботодавців щодо строків та повноти відшкодування заявок на виплату лікарняних. Були також обговорені питання перспективи діяльності Фонду та напрямків збалансування його фінансового стану.