..

 

Бізнес і держава разом переглянуть умови участі України у СОТ

21 вер. 2011

Бізнес і уряд разом переглянуть умови участі України у СОТ. Про це домовились Прем’єр-міністр України Микола Азаров та Глава Об’єднаного руху роботодавців України Дмитро Фірташ.

Згідно міжнародних норм, будь-яка з країн кожні три роки має право переглядати умови свого членства у Світовій організації торгівлі. Україна, яка стала членом СОТ три роки тому, зараз отримала можливість переглянути тарифну політику.

Перегляд умов членства України в СОТ пов’язаний з тим, що країна безпрецедентно знизила імпортне мито на готові продукти. Завозити продукцію стало вигідніше, ніж виробляти її в Україні. Внаслідок такої політики закрились багато підприємств, кількість робочих місць скоротилась, щонайменше, на 50 тисяч.

Дмитро Фірташ відзначив, що в нинішній ситуації бізнес відчуває себе незахищеним. «Насправді, до СОТ необхідно було вступати, це було необхідно і неможливо було вчинити інакше», – сказав Дмитро Фірташ. Під час приєднання України до СОТ три роки тому не були враховані позиції бізнесу. «Опрацьовувались питання попередньою владою недостатньо правильно. Ми повністю не захистили український бізнес», – відзначив голова українських роботодавців.

Дмитро Фірташ закликав уряд працювати спільно з роботодавцями єдиною командою. «Не можуть бути окремо інтереси уряду, і окремо інтереси бізнесу, тому що ми захищаємо позиції однієї країни. Це як у футболі – є команда «Динамо Київ», є команда «Шахтар», є ще якісь. Але коли грає збірна України, то вболіває вся країна», – відзначив Дмитро Фірташ.  За його словами, Об’єднаний рух роботодавців готовий стати єдиним органом, який буде представляти інтереси всього українського бізнесу та промисловості.

Прем’єр-міністр України також висловився за активізацію співпраці бізнесу та уряду. «Необхідно, щоб проходив постійний діалог муж урядом і роботодавцями. Було би дуже важливо, щоб ми виступили єдиною командою, тому що ми захищаємо країну», – сказав Микола Азаров. За словами глави уряду, за останні три роки перегляд умов членства у СОТ ініціювали 36 країн. Серед них – США, Європейський Союз, Китай, Індія, Бразилія, Аргентина.

Микола Азаров і Дмитро Фірташ домовились, що представники роботодавців будуть включені до усіх робочих груп, які розглядають питання перегляду угод із СОТ.