..

 

Роботодавці надали свої пропозиції до Закону України про Митний тариф

5 серп. 2011

Керівництво СПО роботодавців звернулося з листом до Першого віце-прем’єр-міністра-Міністра економічного розвитку і торгівлі України Андрія Клюєва з приводу негативних тенденцій технічного переоснащення та модернізації основних фондів  в галузі машинобудування. 
 
Як відомо, політика Уряду спрямована на запровадження інноваційної  моделі  розвитку економіки, модернізацію виробництва, підвищення конкурентоспроможності  вітчизняної  продукції  на  внутрішньому і зовнішньому ринках. З цією метою  постановою № 389 Кабінету Міністрів України була затверджена Програма розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності на період до 2015 року, якою  передбачається залучення у 2013-2015 роках інвестицій до галузі  машинобудування як ключового виду промисловості. 

Роботодавці вважають, що одним зі шляхів покращення умов господарювання підприємств – виробників вітчизняної сільськогосподарської техніки є зменшення ставок ввізного  мита на імпортне сучасне обладнання, аналоги якого не виробляються в Україні і використовуються для виготовлення продукції вітчизняного машинобудування. Це, перш за все, сучасні металообробні центри, фарбувальні комплекси, обладнання для лазерного розкрою металу.

У листі також наголошується на тому, що у той  час коли Урядом, відповідно до досягнутих секторальних домовленостей зі Світовою організацією торгівлі, розробляються численні законопроекти щодо внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України»  стосовно зниження ставок ввізного мита на численну групу товарів, зокрема на легкові автомобілі та катери, у сільськогосподарському машинобудуванні  ставки ввізного мита на імпортне обладнання остаються достатньо високими  (до 5%).

На підтримку  національного виробника сільськогосподарської техніки, на засіданні Уряду 03 серпня 2011 року Прем’єр-міністр М. Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству аграрної політики та продовольства разом зі всіма учасниками агропромислового ринку здійснити маркетингове дослідження і розробити проект державної програми з виробництва вітчизняної сільськогосподарської техніки в рамках державної програми імпортозаміщення, передбачивши, зокрема, тимчасове скасування ввізного мита на окремі групи товарів.

Саме тому роботодавці звернулися до Андрія Клюєва, як до Голови Митно-тарифної ради, з проханням  ініціювати на черговому засіданні ради розгляд  питання щодо зменшення ставок ввізного мита виключно для імпортного обладнання, яке не виробляється в Україні, однак вкрай необхідне для технічного переоснащення галузі сільськогосподарського машинобудування.