..

 

Комітет Верховної Ради розглянув стан виплати заробітної плати на підприємствах, в організаціях і установах всіх форм власності

14 трав. 2008

Представник Конфедерації роботодавців взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці на якому серед низки питань було розглянуто інформацію щодо стану виконання рішення Комітету «Про стан виплати заробітної плати на підприємствах, в організаціях і установах всіх форм власності». 
 
Також були розглянуті законопроекти «Про зайнятість населення» та «Про промислову безпеку» до яких були надані зауваження та пропозиції членів Національної тристоронньої соціально-економічної ради від сторони роботодавців.
 
На засідання Комітету були запрошені представники центральних органів виконавчої влади, Конфедерації роботодавців України та інших всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.
 
Заступник Міністра праці та соціальної політики України Віктор Іванкевич доповів, що сьогодні залишається проблема несвоєчасної виплати заробітної плати і більшу частку загальної суми заборгованості - 410 млн. грн., а це біля 60 % складають підприємства банкрути, 139 млн. грн. – підприємства державної форми власності, 39 млн. грн. – підприємства комунальної форми власності. На його думку для вирішення проблеми виплати заборгованості необхідно створити гарантійний солідарний фонд із додатковими відрахуваннями з боку економічно активних підприємств.
 
Голова Комітету Василь Хара зауважив, що у Міністерства праці та соціальної політики відсутні пріоритети щодо реформування заробітної плати. В той же час вже чотири місяці Мінпраці не оприлюднює фактичний розмір прожиткового мінімуму, що є грубим порушенням вимог ст. 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» з боку Міністерства праці та соціальної політики, звернув увагу присутніх народний депутат Михайло Папієв.
 
За результатами обговорення було прийняте рішення взяти законопроекти «Про зайнятість населення» (реєстр. № 2173 від 05.03.2008 р.), внесеного народними депутатами України В. Хара, Я. Сухим, О. Стояном, М. Папієвим, та «Про промислову безпеку» (реєстр. № 2201 від 07.03.2008 р.), внесеного народними депутатами М. Волинцем, М. Сиротою, В. Турмановим, О. Голубом, В. В’язівським за основу та доопрацювати з урахуванням зауважень та пропозицій.