..

 

ФРУ: надання преференцій вітчизняним виробникам під час державних закупівель дасть потужний поштовх для розвитку реального сектора економіки

10 трав. 2012

Федерація роботодавців України звернулась до Міністра економічного та регіонального розвитку і торгівлі України Петра Порошенка з пропозицією створити  робочу групу з опрацювання питань запровадження механізмів  стимулювання вітчизняного товаровиробника під час здійснення державних закупівель.

В Федерації роботодавців вважають, що одним із дієвих інструментів реалізації державної політики стимулювання  розвитку економіки та реального сектора економіки може стати надання преференцій національним виробникам під час закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Досвід інших країни також засвідчує, що надання преференцій вітчизняним виробникам дає потужний поштовх для розвитку реального сектора економіки, стимулює малий і середній бізнес,  сприяє виробничій кооперації – наголошують в ФРУ. Наприклад, в США законодавчо обмежені поставки для державних потреб товарів іноземного виробництва. Зокрема, під час будівництва державних об’єктів на території країни дозволяється використовувати тільки товари американського виробництва.

А в Російській Федерації при проведенні конкурсу постачальник  вітчизняної продукції, перелік якої затверджується Мінекономрозвитку, на етапі оцінки і співставлення заявок, одержує додаткову перевагу по ціні в розмірі 15% порівняно з пропозиціями іноземних товарів. Крім цього, згідно законодавства, замовники, які здійснюють закупівлі за державні кошти, зобов’язані проводити закупівлі в обсязі від 10 до 20% у суб’єктів малого бізнесу.

В Федерації роботодавців України також відзначають, що актуальним є питання подальшого підвищення прозорості процедур закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти. Це питання можна вирішити, на думку Федерації роботодавців через запровадження прозорої електронної системи торгів.